Wat mij betreft de lekkerste soep ter wereld, deze Thom kha kai soep, ofwel Thaise kippensoep met kokos! De lekkerste at ik – buiten Thailand dan – bij Rakang Thai (aan de Beeklaan in Den Haag). Koop nooit de kant-en-klare versie bij Albert Heijn, smaakt echt nergens naar! Deze versie is heerlijk en helemaal niet zo veel werk.
Kaffir limoen blaadjes
Zorg wel voor de kaffir limoen blaadjes, die bepalen echt de smaak in dit gerecht! Ik koop ze meestal bij de toko (diepvries) en bewaar ze in een plastic doosje in de vriezer. Voor gebruik gewoon een paar blaadjes bevroren toevoegen aan het gerecht. Je weet niet wat je proeft!
Thaise keuken
Ben je ook zo’n fan van de Thaise keuken? Ik zette de 10 lekkerste Thaise recepten voor je op een rij! Van Pad Thai tot sticky rice mango.
Thom kha kai soep
Wat heb je nodig (vier personen):
Ingrediënten
- 400 ml. kokosmelk
- 400 ml. kippenbouillon (van een blokje of uit een potje)
- 2 stengels citroengras in stukjes
- 1 stuk gemberwortel (ca. 10 cm), fijngehakt
- 5 kaffir limoen blaadjes, gescheurd (toko)
- 1 1/2 eetlepel Thaise vissaus
- 2 kipfilets in dunne reepjes (ca. 200 gram, kippendijfilet is nog lekkerder!)
- 1/4 rode peper
- 2 lente-uitjes
- eventueel een paar champignons
- verse koriander
Kook de kokosmelk met kippenbouillon, citroengras, limoenblad en gember zachtjes op een laag vuur voor ca. 30 minuten. Zeef de bouillon, voeg de vissaus toe en laat nog 5 minuten koken. Roer de reepjes kipfilet met de in dunne plakjes gesneden peper (en eventueel de champignons in plakjes) erdoor. Laat nog eens 5 minuten koken tot de de kip gaar is. Strooi de fijngesneden lente-ui en koriander bij het opdienen over de soep.
Tip 1: smaakt de volgende dag nog lekkerder! Maak je het de ene dag en serveer je het de andere dag, voeg dan de lente-ui en koriander pas voor serveren toe.
Tip 2: bewaar de (verse) kaffir limoenblaadjes los in een doosje in de vriezer. Je kunt ze zo uit de vriezer toevoegen aan een gerecht. Ook heerlijk in curries!
Bron fotografie: Evan Joshua Swigart (Wikipedia)
Héérlijk deze soep!
Jij hebt er ook wat moois van gemaakt!