Voor heel veel gerechten geldt: als je het ooit een keer zelf gemaakt hebt wil je daarna nooit meer wat anders. Dat geldt zeker voor Hollandse kippensoep! Die geur in je huis terwijl de bouillon staat te trekken, de rijkgevulde soep met groente, vermicelli en specerijen, zalig!
Je hebt er wel even wat tijd voor nodig. Met het trekken van de bouillon en het afkoelen en weer opnieuw opwarmen ben je zo 3-3,5 uur verder. Maar je krijgt er een hoop tender loving care voor terug. En deze ‘joodse penicilline’ doet het goed tijdens de winterdagen waar een griepje of flinke verkoudheid al snel op de loer ligt!
Ik trek uit gemak soms nog wel eens een blik of zak soep open, vooral zo’n makkelijke eenpersoons portie voor de lunch. Maar kippensoep uit een blik komt er hier echt niet meer in. Wat een laf en mager aftreksel. Dan maak ik liever een grote pan Hollandse kippensoep en vries hiervan eenpersoons porties in. Is je soeppan groot genoeg? Maak dan vooral een dubbele portie, dan heb je altijd verse soep in de vriezer liggen! Nog meer zin in soep? Maak dan ook eens deze zoete aardappel- en roze linzensoep. Of tomatensoep met balletjes!
Hollandse kippensoep
Wat heb je nodig (4 personen)
- 2 liter water
- 1 winterwortel
- 2 uien
- 1 preistengel
- 4 peperkorrels
- Selderij
- 4 (scharrel) kippenbouten
- 30 gram selderij
- Eventueel kruiden en specerijen als tijm, laurier en foelie
- Zak soepgroente (of snijd zelf een combi van wortel, prei en wat peterselie fijn)
- 100 gram vermicelli (of meer of minder naar smaak)
- 2 blokjes kippenbouillon (naar smaak)
- Zout & peper (naar smaak)
Extra nodig: grote soeppan, schuimspaan, zeef
Snijd de ui in vieren. Snijd de prei in stukken. Schrap de wortel en snijd in plakken.
Leg de kippenbouten in een grote soeppan en verdeel hier de ui, prei en wortel over. Voeg ook ca. 2/3 van de selderij toe en vier gekneusde zwarte peperkorrels (ik doe dat met een vijzel, kan ook met de zijkant van een mes). Check de kastjes en kruidenpotjes in je keuken en voeg eventueel naar wens nog wat laurier, foelie of (bij voorkeur verse) tijm toe.
Voeg twee liter water toe en breng aan de kook. Schep eventueel het schuim eraf met een schuimspaan en laat 2-3 uur zachtjes koken.
Haal de kippenbouten uit de bouillon. Giet de bouillon door een zeef in een andere pan. De groente kun je weggooien, die hebben alle smaak afgegeven. Laat de bouillon afkoelen. Ik heb de keukenkraan met koud water aangezet en de gootsteen vol laten lopen. Hierin zet ik de pan om de soep af te koelen. Wanneer de soep voldoende is afgekoeld zet ik het in de koelkast. Je kunt de bouillon dan eventueel ook nog ontvetten door het gestolde vet eruit te scheppen.
Verwijder het vel van de kippenbouten en snijd of trek het vlees in stukjes.
Warm voor het serveren de bouillon op. Voeg het kippenvlees, de vermicelli, de soepgroente en de rest van de selderij toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes gaar koken. Voeg naar smaak één of twee bouillonblokjes en peper en zout toe.
Heerlijk ik ruik gewoon de geur van verse kippensoep nu ik jouw stukje heb gelezen gauw maar weer eens maken
Zal wat zijn hè, geur-internet!
Ik kan er nog altijd niet van houden. Van kinds af aan al niet. Geen idee hoe dat komt..
Ach iedereen heeft wel iets wat hij/zij niet lust toch? Ik moet niets weten van kool en spruitjes 🙁
Moet je de soepgroenten weggooien? Of even apart zetten en op het laatst weer terug doen?
Hoi Pia. De groente waarmee je de bouillon trekt gooi je weg, die hebben alle smaak afgegeven. De laatste 10 minuten voeg je nieuwe verse soepgroente toe.
Waarom staat er 2x selderij?
De eerste is voor het trekken van de bouillon, hoeveelheid naar wens. Wordt er daarna uitgezeefd en weggegooid. De tweede 30 gram gaat later in de soep en blijft erin