Met een kom van deze soep kom je in één keer ruimschoots aan je dagelijkse behoefte aan groente. Want er gaat per persoon maar liefst 350 gram groente in. Daarnaast is deze zoete aardappel- en rode linzensoep met feta en hartige granola rijk aan eiwitbronnen (linzen, noten, zaden en zeewier) en ook gewoon heel erg lekker!
Comfortfood
Eigenlijk is zo’n pan soep in een mum van tijd gemaakt. In een half uurtje ben je klaar. Het meeste werk zit ‘m in het snijden. Vries gerust wat porties in, zodat je altijd lekker wat soep kunt meenemen naar school of werk (mits je daar een magnetron tot je beschikking hebt). Neem de toppings dan mee in een apart bakje.
Hartige granola
Ik maakte onlangs een hartige granola, ideaal als snack, voor in de sla of soep. De granola bevat o.a. pistachenoten, pompoenpitten en nori (zeewier). Samen met de feta een heerlijke topping voor deze dikke lichtzoete soep.
Zoete aardappel en rode linzensoep met feta en hartige granola
Wat heb je nodig (vier personen)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 3 zoete aardappels
- 2 winterwortels
- Paar takjes tijm
- 200 g gedroogde rode linzen
- 1 liter water
- Zout & peper
- 50 gram feta
- hartige norigranola
Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook circa 3 minuten.
Schil en snijd de zoete aardappels en wortels in stukken en doe samen met de geriste tijm in de pan. Spoel de linzen af onder de koude kraan. Voeg de rode linzen, een liter water en een flinke schep (zee)zout toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Pureer de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer de soep in diepe borden en garneer met hartige norigranola en de verkruimelde feta.
Ik ben lid van een kookgroep voor jongeren met (hoogfunctionerend) autisme. We koken samen en doen zelf de boodschappen. Waar wij heel erg veel behoefte aan hebben zijn heldere instructies, en het is fijn dat er bij ‘pakjesloze’ recepten geen risico op paniek is omdat ‘instantmix xyz’ net uit het assortiment is gehaald en we dus, voor ons gevoel, het recept niet meer af kunnen maken. Bloem en aardappelen zijn er altijd wel!
Dat snap ik heel goed. Gelukkig kom je met basis ingrediënten en een goed recept heel ver!