Alweer een jaar geleden ben ik een nieuwe rubriek gestart: My happy kitchen essentials. Maar na de beslagkom en de keukenmachine bleef het stil….Tijd dus om deze rubriek weer nieuw leven in te blazen. Want er zijn best veel keukenhulpjes waar ik echt bij zweer en die ik graag met jullie deel. Dit keer: de bakring.
Bakringen, ook wel garneerringen genoemd, zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. De meest gangbare doorsnee maat is 9 centimeter. De ringen zijn vrijwel altijd gemaakt van roestvrijstaal waardoor ze makkelijk hanteerbaar en ook eenvoudig schoon te maken zijn. Als je ervoor kunt kiezen neem dan bakringen met een een uitdrukker, dat maakt het verwijderen nóg makkelijker.
Maar waar gebruik je zo’n bakring nou voor vraag je je misschien af? Bakringen zijn bij uitstek geschikt om eten op een mooie manier te serveren én om eten mee (of eigenlijk in) te bereiden. Ik laat je hieronder een aantal voorbeelde zien:
Serveren
Een bakring is bij uitstek geschikt om etenswaren op een bord netjes te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een torentje van aardappelpuree of rijst. Een robuuste stamppot wordt opeens een verfijnd gerecht wanneer je het serveert als torentje en de jus er als ‘saus’ omheen drapeert. Ik gebruikte hier de serveerring om een torentje te maken van de rijst bij de kip in bananen roomsaus
Bereiden
De roestvrij stalen ringen kun je in de koekenpan leggen om op die manier de perfect ronde pannenkoek of reibekuchen (aardappelpannenkoekjes) te bakken. Vet de binnenkant van de ring voor gebruik even in met wat olie zodat je deze nog makkelijker kunt verwijderen.
Nog meer inspiratie nodig? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze sushitaartjes?
Of haringtartaar?
Deze mini kwarktaartjes en mini rozemarijn kaastaartjes heb ik in een muffinvorm gemaakt maar kun je ook heel eenvoudig met een bakring maken. Het nadeel is alleen wel: wil je er 6 maken, dan heb je ook 6 ringen nodig…
Je kunt bakringen kopen bij kookwinkels, huishoudspeciaalzaken zoals Blokker of op Bol.com. Ik zag dat Blokker online een hele goedkope set had van 3 verschillende formaten (6,8 en 10 cm) voor maar 4,95.
Ook deze van Gefu (zie foto boven) zijn erg mooi.
Je kunt een bakring overigens ook zelf maken. Gebruik hiervoor een leeg conservenblik (bijvoorbeeld van tonijn) en verwijder met een blikopener de boven en onderkant. Even schoonmaken en klaar! Kijk wel uit voor de scherpe randen!
Maak jij weleens gebruik van bakringen? En heb je hier nog een handige tip aan toe te voegen?
Bakringen zijn echt super handig! Ik bak er wel eens een ei in en snijd dan met dezelfde ring sneetjes brood uit, haha.
Dat is ook een goede tip, thnx!
Wat een handig artikel! Heb toevallig ook bakringen thuis maar gebruik ze eigenlijk nooit. Volgende keer ga ik dat zeker weer eens doen, wat jij ook schrijft; je rijst of stamppotje ziet er direct een stuk lekkerder uit 🙂 Dank voor de tips
Stamppot is sowieso al niet echt mooi om te fotograferen, op deze manier maak je er misschien nog wat van 🙂