Als je van bakken houdt dan weet je dat er veel verschillende soorten suiker zijn. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen en wat gebruik je het beste waarvoor? En wat zijn nu precies geraffineerde en wat natuurlijke suikers? My happy kitchen duikt in de archieven en zet alles over suiker voor je op een rij! NB. Ik doen geen uitspraken over wat gezond is of wat niet. Daarover zijn de meningen te talrijk en verdeeld!
Alles over suiker: geraffineerde suikers
Geraffineerde suikers zijn de verzamelnaam voor bewerkte suikers. In de fabriek worden uit het sap van de suikerbiet of suikerriet alle mineralen en vitamines gefilterd. Wat overblijft is zuivere suiker. Dit proces heet raffineren. Hieronder de bekendste geraffineerde suikers:
Kristalsuiker
De allerbekendste, staat in ieders keukenkastje. Lost goed op in warme vloeistof. Wordt gebruikt om dranken en gerechten zoet(er) te maken. Er is een fijnere variant die fijne kristalsuiker of ook wel fijne tafelsuiker wordt genoemd. Fijne tafelsuiker kun je preciezer afwegen en lost sneller op, gewone kristalsuiker zorgt voor een knapperig effect.
Poedersuiker
Poedersuiker is fijngemalen kristalssuiker met zetmeel. Omdat het makkelijk oplost is het ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld botercreme of glazuur. In België wordt poedersuiker ook wel bloemsuiker genoemd. Je kunt zelf poedersuiker maken door kristalsuiker in de blender fijn te malen. Als je de poedersuiker direct gebruikt ben je zo klaar. Wil je de poedersuiker bewaren, voeg dan op 1 kopje suiker 1 eetlepel zetmeel toe. Dit verhoogt de houdbaarheid van de poedersuiker.
Basterdsuiker
Basterdsuiker krijg je door gezeefde kristalsuiker te mengen met een zgn. invertsuikeroplossing. Dit laatste is een (ingewikkelde scheikunde) mengeling van fructose en glucose.
Wanneer je hier karamel aan toevoegt wordt de basterdsuiker donker van kleur. Des te donkerder, des te vochtiger de basterdsuiker is. Het zorgt ervoor dat gebak minder snel uitdroogt en langer vers blijft. Donkere basterdsuiker geeft bovendien een donkerdere kleur en diepere smaak aan je baksel. Denk maar eens aan carrot cake! Maar ook aan lekkere smeuïge brownies (inderdaad, dankzij de basterdsuiker!).
Tip: is je basterdsuiker hard geworden? Doe een stukje brood of een schijfje appel in de zak en de volgende dag is de suiker weer zacht. Heb je haast? Verwarm dan de suiker, samen met een stukje vochtig gemaakt keukenpapier, in de magnetron voor ca. 25 seconden.
Rietsuiker
Rietsuiker wordt gewonnen uit suikerriet (ipv suikerbiet zoals bij kristalsuiker). Om het verschil duidelijk te maken wordt er melasse aan toegevoegd en daardoor heeft de rietsuiker een bruinere kleur. Melasse is overigens een stroopachtig bijproduct van de winning van rietsuiker. Is verder te gebruiken als kristalsuiker.
Kandijsuiker
Klontjes gekristalliseerde suiker, eventueel donker gemaakt met karamel. Wordt vaak gebruikt bij koffie of thee of als decoratie (denk bijvoorbeeld aan ontbijtkoek). Ik maakte zelf magische twinkelkristallen, ook een vorm van kandijsuiker!
Geleisuiker
Kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Wordt gebruikt om jam te maken. Met geleisuiker wordt de jam steviger en is langer te bewaren. Maak zelf ook eens lekkere frambozenjam!
Greinsuiker
Greinsuiker is een parelsuiker in korrelgrootte P4 en wordt vaak gebruikt op roomboterkerstkransjes of Jan Hagel koekjes. Parelsuiker is er in 7 verschillende korrelgroottes
Vanillesuiker
Vanillesuiker is suiker op smaak gebracht met de synthetische smaakstof vanilline. Vanillesuiker kun je makkelijk zelf maken door in een afgesloten pot suiker gebruikte vanillestokjes te doen.
Agave siroop
Deze siroop wordt gewonnen uit de agave, een cactusachtige plant. Agave is licht- tot donkerbruin en iets dunner dan honing. En hoewel er in de agaveplant vitamines en mineralen zitten, verdwijnen die na filtering, net als bij kristalsuiker. Het is dus ook een geraffineerde suiker.
Alles over suiker: Natuurlijke suikers
Bij natuurlijke suikers zijn de voedingsstoffen niet uit het product gefilterd. Denk bijvoorbeeld aan fruit (vers en gedroogd), dadels of honing. Ook biologische stropen, palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden tot de natuurlijke suikers gerekend, ook al zijn ze licht bewerkt.
Palmsuiker
Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van verschillende soorten palmen. Het is minder zoet dan kristalsuiker en kan variëren van licht tot donkerbruin. Palmsuiker heeft een lagere glycemische index dan kristalsuiker. Des te hoger de glycemische index des te sneller je bloedsuikerspiegel stijgt. Of dat ook slecht voor de gezondheid is niet of onvoldoende bewezen. Desondanks beschouwen veel mensen palmsuiker daarom als gezonder.
Kokosbloesemsuiker
Deze suiker wordt gewonnen uit kokosbloesem. De nectar wordt verhit tot een karamelachtige substantie en nadat de karamel zich heeft gevormd tot suiker wordt deze fijngemalen. Ook deze suiker heeft een lage glycemische index. Kokosbloesemsuiker is vooral erg duur, je betaalt in de winkel rond de 6 euro voor een pot van 200 gram.
Honing
Honing is “natuurlijk” de meest bekende natuurlijke suiker. Bijen halen de nectar uit de bloemen, door het toevoegen van enzymen en door verdamping wordt nectar omgezet in honing. In honing zit 0,1 milligram vitamine B3 en 0,03 mg vitamine B2 per 100 gram. Honing is zoeter dan kristalsuiker, waardoor je er minder van nodig hebt. En verkrijgbaar in vele varianten, met ieder net weer een eigen specifieke smaak. Denk bijvoorbeeld aan lindehoning, tijmhoning, heidehoning en acaciahoning. Honing is vooral lekker in thee. Of in dressings voor salade. Of maak er honeycomb mee!
Ahornsiroop (maple syrup)
Ahorn(esdoorn)siroop wordt uit de ahorn(esdoorn)boom getapt. Uit het sap wordt vocht onttrokken waarna siroop ontstaat. Heerlijk op de pannenkoeken!
Om te koken en bakken wordt op veel zgn. ‘health’sites tegenwoordig alleen nog gebruik gemaakt van natuurlijke suikers. Houd er echter rekening mee dat – afgezien van wat extra mineralen en vitamines – ook dit uiteindelijk gewoon suikers zijn. Gezonde cupcakes of gezonde taarten zijn een fabel. Wil je minder suiker eten? Eet dan gewoon minder suiker!
Suikers incognito
Wil je minder suiker eten, let dan ook op de andere benamingen van toegevoegde suikers die in een product kunnen zitten. Suiker vind je incognito ook onder namen als
Melasse
Glucosestroop
Fructosestroop
Sacharose
Sucrose
Invertsuiker
Agavenectar
Onder het kopje koolhydraten bij de voedingswaarde vind je alle suikers bijelkaar. Dus ook de suikers die van nature in producten zitten, zoals bijvoorbeeld in fruit. Lees er meer over in mijn ‘handleiding etiketten lezen in de supermarkt‘
Interessant lijstje! Goede tip van die basterdsuiker die kende ik nog niet. Meestal denk ik dat 'ie oud is als 'ie hard is en koop ik een nieuwe, volgende keer eens proberen 🙂
Ik ben zelf inderdaad niet zo'n voorstander van onnatuurlijke suikers en ik denk dat het ook uiteindelijk wel scheelt op de weegschaal welke je gebruikt. Dat merk ik nu ook, want ik mag wel honing tijdens mijn detox dieet. Mijn man is ernstig suiker verslaafd en kickt nu ook echt af, dus dat is best een teken aan de wand ;).
Wat is er scheikundig ingewikkeld aan een “mengeling van fructose en glucose”? Een mengsel van de suikers fructose en glucose opgelost in een beetje water, dat is alles.
Je bent een echt alpha of je bent het niet. Voor mij is het ingewikkeld 🙂
ik heb begrepen dat rock candy hetzelfde is als kandijsuiker. Maar wat is dan weer rock candy powder? Poedersuiker van kandijsuiker? En zo ja, kan je dat kopen of moet je dat zelf malen van kandijsuiker? Enig idee? Kom het steeds tegen in recepten….
Rock candy is inderdaad hetzelfde als (witte) kandijsuiker. Van rock candy powder heb ik echter nog nooit gehoord. Klinkt ook niet erg logisch, ik gok dat het gewoon poedersuiker is.
Ik heb ergens gelezen dat er wel degelijk verschil is tussen bepaalde suikers. Kristalsuikers en alle afgeleide suikerproducten zijn geraffineerd. Deze suikers moeten in het lichaam via de organen worden afgebroken. Honing en ruwe rietsuiker worden naar men zegt, .rechtstreeks in het bloed opgenomen.Wat is hier van waar? Ik denk dat hier in zekere logica in zit. Gerard
Beste Gerardus. Het is wetenschappelijk bewezen dat alle soorten suiker – die altijd uit een mengeling van fructose en glucose bestaan – door je lichaam op dezelfde manier wordt afgebroken en verteerd. Vooral natuurwinkels willen je graag anders doen geloven, maar de enige die er beter van wordt is hun portemonnee. Rietsuiker en honing bevatten een kleine hoeveelheid mineralen. Maar die hoeveelheid is te klein om van enige toegevoegde waarde aan je voedingspatroon te zijn.
Leuk stukje. Alleen ‘honing vol vitaminen’ is wat sterk uitgedrukt. Het bevat 0,1 milligram vitamine B3 per 100 gram honing en 0,03 mg vitamine B2 per 100 gram honing, dus niet om over naar huis te schrijven!
Bedankt voor de toevoeging, ik ga het aanpassen!
Wat een informatief artikel over de verschillende soorten suiker! Ik vond het vooral interessant hoe je de toepassingen van elk type suiker hebt uitgelegd. Nu ben ik benieuwd welk type suiker het beste zou zijn voor het maken van mijn volgende dessert. Bedankt voor de tips!