Heb jij inzicht in alles wat er uitgaat en binnenkomt? En dan niet alleen de voor de hand liggende kostenposten als huur/hypotheek en gas en licht? Wanneer je alle kosten op een rij hebt – van abonnementen op Netflix en tijdschriften tot boodschappen en benzine – krijg je overzicht en inzicht in je uitgavepatroon. En kan je zelfs geld besparen door dit overzicht regelmatig tegen het licht te houden. Ik vertel je hoe!
Overzicht
De eerste stap kost de meeste tijd: overzicht krijgen. Zet daarvoor in bijvoorbeeld Excel alle uitgaven op een rij. Vermeld daarbij ook de betalingsfrequentie, zoals maandelijks, per kwartaal of per jaar. De beste manier is om een heel jaar afschrijvingen van je bankrekening te doorlopen. Zo mis je niets.
Categorieën
Ik heb onze uitgave opgedeeld in een aantal categorieën:
- Huis en huisvestingslasten – hieronder vallen b.v. hypotheek, gas en licht, water, VVE en ook de onroerendgoedbelasting
- Verzekeringen – zorgverzekeringen, auto, pensioen, reisverzekering etc.
- Vervoer – benzine, ov-kosten, wegenbelasting, ANWB
- Telefoon, tv en internet – van Netflix tot telefoonabonnement
- Abonnementen & contributies – van Linda tot sportschool maar bijvoorbeeld ook donaties aan goede doelen en de jaarbijdrage voor je creditcard
- Kosten kind(eren) – spaarrekening, kinderopvang, overblijfkosten etc.
Voor de kostenposten kleding en boodschappen maak ik een inschatting. En dan heb ik nog een categorie ‘leuk’ waarin ik een inschatting maak voor kosten voor cadeautjes en uitstapjes (uit eten, pretpark, museum)
Wanneer je alle uitgaven op een rij hebt staan kun je de uitgaven die niet maandelijks worden gedaan delen door drie (uitgaven per kwartaal) of twaalf (uitgaven per jaar) om een realistisch beeld te krijgen van de uitgaven per maand.
Inkomsten
Hetzelfde doe je met de inkomsten, waarbij je ook de jaarlijkse inkomsten zoals b.v. vakantiegeld of 13emaand terugrekent naar inkomsten per maand. Denk ook aan de toeslagen van de belasting, zoals voor zorg en kinderopvang. Je hebt nu een overzicht van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven. En hopelijk houd je dan nog wat geld over om bijvoorbeeld te sparen.
Inzicht
Nu je overzicht hebt, kun je profiteren van de voordelen van inzicht. Hoe ik dat doe? Door twee keer per jaar (meestal in januari en juli) het overzicht tegen het licht te houden. En mijzelf een aantal vragen te stellen:
- Lees ik dat tijdschrift nog wel?
- Is die doorlopende reisverzekering nog wel nodig? Of moet het aangepast worden (bijvoorbeeld van werelddekking naar Europa)
- Gebruik ik ook echt al dat beltegoed/MB’s van mijn telefoonabonnement?
- Wil ik dat goede doel nog steeds steunen?
- Ga ik nog wel naar de bibliotheek?
- Ben ik niet oververzekerd? Of misschien wel onderverzekerd?
- Ga ik echt wel naar de sportschool?
- Moet de auto nog steeds allrisk verzekerd of is WA voldoende?
Geld besparen!
Door een aantal keer per jaar even de tijd te nemen voor inzicht en vervolgens actie te ondernemen kun je veel geld besparen. Zeg de bibliotheek gewoon op. Stap over naar de goedkoopste uitvaartverzekering. Beëindig het abonnement op dat tijdschrift dat altijd in het plastic blijft liggen. Een paar minuten werk bespaart je al veel geld, helemaal over een jaar gezien.
Of besluit juist wel geld uit te geven. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten zorgt ervoor dat jouw nabestaanden financieel goed worden achtergelaten. Een gerust gevoel is ook veel waard!
En trakteer jezelf op koffie met gebak als je klaar bent. Jij bent weer in control over je financiën en hebt geld bespaard!