Home » Koken met verse kruiden

Koken met verse kruiden

Koken met verse kruiden maakt echt het verschil. Ieder gerecht fleurt op van een vers blaadje groen.

Koken met verse kruiden - salie

Koken met verse kruiden

Het is niet altijd even makkelijk zelf verse kruiden te kweken. Vooral als je het van de vensterbank of een klein balkon moet hebben. Salie, bieslook, munt en rozemarijn, dat lukt bij mij prima. Maar een plantje basilicum is bij mij nooit een lang leven beschoren. Koriander koop ik gewoon vers in de supermarkt of bij de Turkse groenteboer. Voor tijm en oregano heb ik een speciaal ‘adresje’. Een vriendin van mij heeft een huis met tuin in Griekenland en neemt voor mij altijd de meest heerlijke en geurige gedroogde tijm en oregano mee. ‘Vers’ gedroogd zeg maar. Die oregano gaat altijd in mijn lasagne!
Koken met verse kruiden - tijm

Wel of niet meekoken?

Ieder kruid heeft zo zijn eigenschappen. Het is belangrijk om te weten wanneer je tijdens het koken welke kruiden moet toevoegen. Over het algemeen kun je stellen dat kruiden met harde blaadjes (tijm, rozemarijn) tijd nodig hebben om hun smaak af te geven. Deze voeg je dus aan het begin toe. Kruiden met zachte blaadjes (peterselie, koriander, basilicum) geven snel smaak af en kun je het beste toevoegen vlak voor serveren of tegen het einde van het kookproces.

Kruidenklassiekers

Hieronder een overzicht van de door mij meest gebruikte kruiden, bijzondere eigenschappen en klassieke smaakcombinaties.

Koken met verse kruiden - basilicum

 

Basilicum

Het allerbekendst natuurlijk van de pesto en de salade caprese (tomaat, basilicum, mozzarella). Schijnt ook te helpen bij slaapstoornissen. Kook basilicum niet mee, dan gaat de smaak verloren.

Bieslook

Heerlijk in soepen, sauzen, dressings en op aardappel- en eiergerechten. En in zelfgemaakte kruidenboter! Het verwerken gaat het makkelijkst met een scherpe (kruiden)snaar. Ook bieslook voeg je op het laatste moment toe.

Munt

Heerlijk om thee mee te zetten, bij lamsvlees of jonge peultjes. Een handig trucje om mooie sliertjes te krijgen ter garnering van bijvoorbeeld een verse fruitsalade: leg een paar blaadjes op elkaar, rol de muntblaadjes strak op en snijd in kleine stukjes. Munt is ook een heerlijke smaakmaker in deze hartige taart en deze pina colada pannacotta.
Muntblaadjes
Opgerolde muntblaadjes
Munt sliertjes

Rozemarijn

Je gebruikt alleen de naaldjes, snijd ze zoveel mogelijk fijn. Klassieke combinatie is rozemarijn met gebakken aardappelen. Smaakt ook verrukkelijk bij lamsvlees en wild. Rozemarijn kun je mee laten stoven of bakken. Voeg niet teveel toe, de smaak overheerst snel. Helpt bij een opgeblazen gevoel.

Salie

Van salie gebruik je alleen de blaadjes. Voeg op het laatst toe. Klassieke combinaties zijn saltimboca (kalfsvlees met prosciutto en salie) of gnocchi met boter en salie.

Oregano

Gebruik ik voornamelijk gedroogd. Essentieel bestanddeel van pastasauzen en pizza. Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.

Koriander

Je kunt zowel de blaadjes als de zaadjes gebruiken. Gemalen korianderzaad is ook wel bekend als ‘ketoembar’. Onmisbaar in een Thaise of Indiase curry. Pas toevoegen vlak voor serveren. De smaak van koriander is heftig , love it or you hate it! Ik ben een liefhebber in ieder geval.

Kook jij graag met (verse)kruiden? En wat is jouw favoriet?

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*