Koken met verse kruiden maakt echt het verschil. Ieder gerecht fleurt op van een vers blaadje groen.
Koken met verse kruiden
Wel of niet meekoken?
Ieder kruid heeft zo zijn eigenschappen. Het is belangrijk om te weten wanneer je tijdens het koken welke kruiden moet toevoegen. Over het algemeen kun je stellen dat kruiden met harde blaadjes (tijm, rozemarijn) tijd nodig hebben om hun smaak af te geven. Deze voeg je dus aan het begin toe. Kruiden met zachte blaadjes (peterselie, koriander, basilicum) geven snel smaak af en kun je het beste toevoegen vlak voor serveren of tegen het einde van het kookproces.
Kruidenklassiekers
Hieronder een overzicht van de door mij meest gebruikte kruiden, bijzondere eigenschappen en klassieke smaakcombinaties.
Basilicum
Het allerbekendst natuurlijk van de pesto en de salade caprese (tomaat, basilicum, mozzarella). Schijnt ook te helpen bij slaapstoornissen. Kook basilicum niet mee, dan gaat de smaak verloren.
Bieslook
Heerlijk in soepen, sauzen, dressings en op aardappel- en eiergerechten. En in zelfgemaakte kruidenboter! Het verwerken gaat het makkelijkst met een scherpe (kruiden)snaar. Ook bieslook voeg je op het laatste moment toe.
Munt
Rozemarijn
Je gebruikt alleen de naaldjes, snijd ze zoveel mogelijk fijn. Klassieke combinatie is rozemarijn met gebakken aardappelen. Smaakt ook verrukkelijk bij lamsvlees en wild. Rozemarijn kun je mee laten stoven of bakken. Voeg niet teveel toe, de smaak overheerst snel. Helpt bij een opgeblazen gevoel.
Salie
Van salie gebruik je alleen de blaadjes. Voeg op het laatst toe. Klassieke combinaties zijn saltimboca (kalfsvlees met prosciutto en salie) of gnocchi met boter en salie.
Oregano
Gebruik ik voornamelijk gedroogd. Essentieel bestanddeel van pastasauzen en pizza. Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
Koriander
Je kunt zowel de blaadjes als de zaadjes gebruiken. Gemalen korianderzaad is ook wel bekend als ‘ketoembar’. Onmisbaar in een Thaise of Indiase curry. Pas toevoegen vlak voor serveren. De smaak van koriander is heftig , love it or you hate it! Ik ben een liefhebber in ieder geval.
Kook jij graag met (verse)kruiden? En wat is jouw favoriet?