Een poosje terug werd ik gevraagd de Ecostoof uit te proberen. Eco wat? De ecostoof is de 2.0 variant van de oudewetse hooi- of dekenkist. Vraag het maar eens aan je moeder of oma. Een soort slow cooking, maar dan zonder vuur. Lekker en duurzaam koken met de Ecostoof, ik probeer het graag uit!
Hooikist
Vroeger werden maaltijd vaak ‘bereid’ in de hooi- of dekenkist. Zonder gebruik van stroom of gas werden de gerechten geleidelijk gegaard op een relatief lage temperatuur. Slow cooking avant le lettre dus. Waarbij vlees lekker zacht wordt en groenten niet stuk koken. En alles dus eigenlijk lekkerder smaakt. En omdat je (bijna) geen gas of stroom gebruikt ben je dus ook lekker duurzaam bezig!
Ecostoof
De Ecostoof is bedacht door architect Caro Niestijl, vanuit haar interesse in duurzaamheid en haar kennis van isolatiematerialen. Iris van de Graaff, kookboekenschrijfster, ontwikkelde de bijbehorende recepten die je terugvindt in het kookboek ‘Langzaam Lekker’.
Schapenwol
De Ecostoof is gemaakt van linnen en gevoerd met zeldzame Schoonenbeeker schapenwol. Dit heideschaap was bijna uitgestorven maar graast nu weer in Nederlandse natuurgebieden. Met de aanschaf van iedere Ecostoof bescherm je dan ook een stukje natuur en een inheems schapenras!
Koken met de Ecostoof
Koken met de Ecostoof is eigenlijk heel simpel. Doe alle ingrediënten in de pan. Warm het gerecht een paar minuten goed door. Stop de pan in de Ecostoof en trek het koord aan. Ga lekker een boek lezen, de stad in of in de tuin werken. Maak de Ecostoof open en dek de tafel! Het eten gaart vanzelf, je gebruikt geen energie en je kunt rustig de deur uit (geen pan op het vuur).
Wat kun je er allemaal mee maken?
De Ecostoof is geschikt voor het bereiden van vlees, vis, groente, aardappelen, soep, sauzen, rijst, couscous en zelfs yoghurt.
Ik testte twee recepten uit in de Ecostoof: stoofvlees in bruin bier en pastasaus met gehaktballetje. Beide recepten eten we graag en regelmatig.
Voor de pastasaus bak je de ui, knoflook en gehaktballetjes even kort aan en voeg je de rest van de ingredienten toe (tomaten, passata, kruiden). Even 5 minuten zachtjes koken en dan 45 minuten (of langer als je wilt) in de Ecostoof. Voila: perfecte pastasaus
Voor het stoofvlees bakte ik ui, wortel en het vlees (in blokjes) even aan, voegde bier toe en bracht het aan de kook. Even 15 minuutjes zacht doorkoken en dan in de pan. Ik ben naar mijn werk gegaan en de pan heeft de hele dag in de Ecostoof gestaan. ’s Avonds nog even kort doorwarmen, aardappeltje opzetten en we hadden heerlijk mals stoofvlees!
Camping of boot
De Ecostoof is vast ook erg handig op vakantie, op de camping of de boot. Terwijl in de Ecostoof de saus of het vlees gaart kun je op je ene pitje de pasta koken!
De Ecostoof (en het kookboek) is te koop via de website voor € 89,00.