Hoewel je anders zou denken is het een vooroordeel dat gezond koken duur is.Sterker nog: door gezonde keuzes te maken ben je vaak goedkoper uit. Ik laat je zien hoe je kunt besparen op het kopen van en koken met verse groente en dus voordelig gezond koken kan!
Snijd of schil zelf
Gemak dient de mens, dat klopt. Maar zeker niet je portemonnee! Ik zie het snijden van groente altijd als een heerlijk zen momentje na een lange werkdag. Even verstand op 0. Ter vergelijking:
Een netje met 750 gram biologische uien kosten bij AH €1,99. Een bakje van 175 gram biologische uiensnippers €1,79. Omgerekend komen de hele uien op €2,60 per kilo, de gesnipperde uien op €10,20 en zijn daarmee maar liefst vier keer zo duur!
En zeg nou zelf: zoveel werk is het snijden van een uitje toch niet? Een traantje daargelaten… En het snijden van een champignon is helemaal het werk niet. Een bakje van 250 gram champignons voor €0,95 tegenover €2,19 voor gesneden plakjes. Dat is snel verdiend!
Let op het seizoen
Veel groente is goedkoper in een bepaald seizoen. Kies je voor seizoensproducten, dan ben je niet alleen goedkoper uit, maar koop je ook groente die dan op zijn lekkerst zijn! Een handig hulpmiddel is de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Er is zelfs een handige app, zodat je in de supermarkt meteen even kunt checken wat je het beste kunt halen. Download voor Apple
Voordelig gezond koken? Ga naar de markt!
Hierboven liet ik al zien dat zelf snijden of schillen loont. Zo koop je bij AH 3 kilo AH iets kruimige aardappelen voor €4,29 en kost een zak AH stamppot aardappelen van 600 gram €1,19. Omgerekend bespaar je dan geeneens zo veel, €1,40 versus €1,90 per kilo. Maar koop je je aardappelen op de markt, dan word je portemonnee pas echt blij.
Zeker goedkoper op de markt (in vergelijking met de supermarkt) zijn paprika’s, courgettes, tomaten, (zoete) aardappelen en verse kruiden. En vergeet ook de Turkse winkels niet. Hier koop je een hele bos verse munt voor nog geen 50 cent!
Ga je aan het eind van de dag naar de markt, dan scoor je vaak nog goedkopere aanbiedingen.
Voordelig gezond koken door goed te bewaren
Voordelig koken is ook zo min mogelijk weggooien. Het is dan ook belangrijk om je gekochte groente zo goed mogelijk te bewaren. Wat gaat in de koelkast en wat niet? Weet jij het? In de hierboven genoemde groente- en fruitkalender staan ook handige bewaartips voor groente- en fruit.
Of bestel de super handige ja/nee koelkaststicker van het Voedingscentrum! Zo blijft je komkommer of broccoli een stuk langer goed!
Too good to go
Ken je de app van Too good to go al? Deze app tegen voedselverspilling biedt je de mogelijkheid om bij een heleboel winkels, restaurants en hotels nog prima eetbaar voedsel op te halen dat aan het eind van de dag weg zou moeten worden gegooid. Je weet nooit precies wat er in jouw tas of box zit maar goed gevuld en goedkoop zijn ze zeker.
Ik had laatst een tas bij Jumbo voor maar € 4,95 waar zoveel groente en vlees in zat dat ik er minstens drie dagen voor vier personen van kon koken! De houdbaarheidsdatum is wel kort, dus maak bijvoorbeeld direct een pan soep of een pastasaus en vries dat vervolgens in porties in!
Download voor Apple of Android
Heb jij nog goede tips om voordelig gezond te koken met groente?
Beste Annemarie,
Ik kwam plaatjes van groenten van jouw blog tegen toen ik daarnaar aan het zoeken was. Ik zocht naar illlustraties voor een artikel voor een periodiek van IVN Rijk van Nijmegen. Het gaat over dat we meer groenten en fruit en minder dierlijk zouden moeten eten, dat is beter voor de planeet. Mag ik een illustratie van jou gebruikten? Alvast bedankt.
Groet,
René