Kiemgroente worden nog maar weinig toegepast en gegeten in Nederland. En dat terwijl het zo ontzettend gezond is en culinair interessante mogelijkheden biedt door de krachtige en kruidige smaak. Ik laat je vandaag zien hoe je heel eenvoudig zelf kiemgroente kweken kunt.
Kiemgroente zijn de jonge kiemen en scheuten van zaadjes, erwten en bonen. Ze worden ook wel cressen genoemd. De bekendste soort is de tuinkers. Kiemgroente bevatten veel vitaminen, mineralen (calcium en ijzer) en anti-oxidanten. Hoog tijd dus deze wat meer aan je dagelijkse voeding toe te voegen.
Er zijn tegenwoordig heel veel soorten cressen verkrijgbaar. Kant-en-klaar als plantje in de supermarkt (bijvoorbeeld van Discover Fresh) of in zaadvorm bij diverse tuincentra. Denk bijvoorbeeld aan radijskers, broccolicress of basilicumkers.
En het leukste is, je kweekt ze heel gemakkelijk zelf! Op vochtige watten of op keukenpapier, of wat stijlvoller in een speciaal kweekschaaltje. Bij Dille & Kamille koop je voor € 7,95 dit mooie glazen kweekschaaltje (14 cm doorsnede, 5 cm. hoog). Heel gezellig en decoratief op het aanrechtblad. Ook verkopen ze voor € 2,75 per zakje diverse soorten kiemgroente, waaronder basilicumkers en radijskers.
De meeste kiemgroente ontkiemen binnen 1 a 2 dagen en kunnen na zo’n 10-14 dagen gegeten worden.
Zelf kiemgroente kweken?
Vul het schaaltje tot vlak onder het rooster met water. Verdeel de zaden over het rooster (laat de zaden elkaar zo min mogelijk raken) en bevochtig met een plantenspuit. Plaats het schaaltje op een lichte plek en ververs zonodig dagelijks het water. Na zo’n dag of 10-14 – afhankelijk van de soort – kan de kiemgroente worden geoogst.
Geen kweekschaaltje voorhanden?
Bedek de bodem van een schaaltje met watten of keukenpapier en maak deze vochtig met lauw water uit de plantenspuit. Verdeel de zaden over de watten. Zet op een lichte plek. Houd de watten iedere dag vochtig met de plantenspuit. Oogst de kiemen als ze groot genoeg zijn door de plantjes tot aan de bodem af te knippen.
Ook is het leuk om bijvoorbeeld in een halve eierdop tuinkers te kweken. Als je een beetje slim plant kun je op zondag bij ieder bord aan de ontbijttafel een eierdopje met cress neerzetten. Verser op het bord dan dit kan niet!
Hoe eet je kiemgroentes?
Doe ze ter garnering in de soep, pasta, op een broodje (room)kaas, door de sla, in en omelet of op een sandwich of wrap. Of maak bijvoorbeeld dit lekkere broodje met ricotta, gerookte forel en tuinkers.
Superleuk artikel, moet dit toch echt eens gaan uitproberen. Zo makkelijk!
Zeker doen, het is ook gewoon heel erg lekker
Ik doe het regelmatig en gebruik dan inderdaad gewoon een bakje met wat keukenpapier dat ik vochtig maak. Groeit als een dolle!
Het is leuk hè. Ik heb echt geen groene vingers maar dit kan echt iedereen.
Ik ga aan de slag! Heb nog wat zakjes en dingetjes hier liggen om kiemgroente mee te kweken maar koop toch vaak een bakje uit de winkel (omdat ik het dan NU, NU, NU nodig heb 😉 ) Tijd om mijn niet zo groene vingers eens aan het werk te zetten. Met deze tips moet het wel lukken!
Het vraagt idd een klein beetje planning. Maar aan de andere kant, het groeit echt wel snel en je hebt er geen omkijken naar.
Leuk artikel en lekker recept! Een paar cress-soorten groeien inderdaad vrij snel en makkelijk, maar wil je meer variatie en lukt het kweken niet altijd, dan biedt Grown.nl een gave oplossing!
Klinkt zeker interessant! Ik ga de website even bestuderen!
Kan je de gekiemde zaadjes na het afknippen nog gebruiken of is het verloren?
Goede vraag! Na het afknippen groeien kiemgroente vaak nog één keer opnieuw!