Home » Zout minderen? Maak je eigen kruidenmix!

Zout minderen? Maak je eigen kruidenmix!

Een lieve vriendin van mij moet minder zout gaan eten. Vanwege een hoge bloeddruk enzo. Laatst vroeg ze mij om tips om haar eten op smaak te brengen met een zelfgemaakte kruidenmix. Want wist je dat bijvoorbeeld kipkruiden uit de supermarkt uit meer dan 50% zout bestaan?! En aan kruidenmixen worden vaak ook nog eens suiker, conserveermiddelen en smaakversterkers toegevoegd. Tijd om zelf in de keuken te duiken!

 Kruiden en specerijen

Sowieso is het voor de gemiddelde Nederlander helemaal niet verkeerd om eens goed naar het zoutgebruik te kijken. Het advies van het Voedingscentrum gaat uit van een maximum van 6 gram zout per dag voor volwassenen. Meer dan 85% krijgt echter veel meer zout binnen per dag: gemiddeld zo’n 9 gram per dag.

Waar moet je dan op letten als je minder zout wilt gaan eten? De meeste mensen zijn geneigd om het zoutvaatje weg te laten van tafel. Maar wist je dat zo’n 80% van het zout dat je binnenkrijgt zit in het eten en drinken dat je koopt in de winkel? De overige 20% voeg je toe bij het koken of aan tafel.

Zout

Fabrikanten voegen zout toe om eten op smaak te brengen, de houdbaarheid te verlengen of de juiste structuur te verkrijgen. De meeste zout zit in brood, vleesproducten en kaas. Maar ook in kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen, snacks en zelfs in roomijs of gebak!

Het is eigenlijk heel simpel: probeert zo vers mogelijk te koken, zodat je weet hoeveel zout er aan je soep, saus of taart wordt toegevoegd. En maak gebruik van kruiden, gedroogd of vers. Hieronder wat tips om veel gebruikte kruidenmixen zelf samen te stellen.

Gehaktkruiden

Voeg 1 ei, twee verkruimelde beschuiten en ca. 3 theelepels gehaktkruiden toe aan 500 gram gehakt.
  • (desgewenst) 2 tl zout
  • 3 tl gemalen of vers geraspte nootmuskaat
  • 2 tl gemalen witte peper
  • 1 tl gemalen foelie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl knoflookpoeder
Specerijen

Italiaanse kruidenmix

Hoewel er vele combinaties mogelijk zijn (en iedere Italiaanse mama heeft natuurlijk haar eigen mix) is de bekendste combinatie toch wel oregano samen met basilicum, tijm, salie en peterselie. Mix gelijke delen van deze gedroogde kruiden en voeg meer of minder van een kruid naar keuze toe naar smaak.

  • 1 tl basilicum
  • 1 tl tijm
  • 1/2 tl oregano
  • 1 tl peterselie
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl salie
  • snufje peper en zout

Deze kruidenmix is lekker in de pastasaus. Of wrijf kipfilet in met (olijf)olie en wat kruidenmix.

Kipkruiden

Veel kruiden en specerijen passen bij kip. Voor de bekende ‘standaard kipkruiden’ wordt als basis meestal paprikapoeder gemengd met zwarte peper en een beetje zout. Je kunt hier naar smaak nog van alles aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan uien- en knoflookpoeder, gember, koriander, komijn, basilicum etc.. Hieronder een voorbeeld mix:

  • 1 tl zout
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1/4 tl koriander
  • 3/4 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 3/4 tl tijm
  • 1/4 tl chilipoeder
  • 1/2 tl basilicum

Mexicaanse kruidenmix

Ook zo dol op taco’s en tortilla’s? Met deze kruidenmix breng je het gehakt perfect op smaak. Bewaar de kruidenmix in een luchtdichte pot. Gebruik ca. twee theelepels kruidenmix per 500 gram gehakt.

  • 2 eetlepels chilipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel rode peper vlokken
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 3 theelepels komijn
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels zwarte peper

7 Comments

  1. Bedankt voor de moeite Anne-Marie, echt heel lief. Ik ga deze week aan de slag met je recepten!

  2. Leuke tips! Moet ik ook weer eens gaan doen zelf wat kruidenmixen maken, stond nog op mijn kook to do lijstje. Lief dat je dit speciaal voor je vriendin hebt geschreven 🙂

  3. Heel graag gedaan, ik hoop dat het smaakt!

  4. Ik heb een tijdje geleden ook een recept geplaatst 'zelf kipkruiden maken' om dezelfde reden. Ik eet echt nooit meer van die voorgemixte pakjes, ik brand zelfs noten zelfs. Veel lekkerder en beter.
    BTW off topic: het begint op blogger blogs echt vervelend te worden om te reageren. Je moet echt 3/4 handelingen doen, en daarom denk ik vaak: 'laat maar'. Soms loopt bij mij namelijk ook alles vast en moet het weer opnieuw. Meeeh. Ik dacht, ik meld het even, misschien wist je het niet?

  5. Ik heb idd begrepen dat reageren op Blogger lastig is. Maarja, wat kan ik er aan doen?

  6. Goed om kritisch naar zout te kijken. Jammer dat je dan bij de gehakt kruiden een recept geeft met zoveel zout.

    • Ja daar heb je wel gelijk in. Ik vergelijk het ook vooral met het zoutgehalte in kant en klare mixen. En het voordeel is natuurlijk dat je bij een eigen mix zelf de hoeveelheid zout bepaald.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*