Oesterzwammen zijn de ideale vervanger in vlees en zelfs in visgerechten. Bovendien zijn oesterzwammen – naast ontzettend lekker – ook nog eens heel gezond. Je hebt gewone oesterzwammen en de koningsoesterzwam. Die laatste is extra vlezig en goed te verwerken in gerechten. Ik deel vandaag de 5 lekkerste vegetarische recepten met oesterzwam.
Oesterzwam als vleesvervanger
De oesterzwam doet het als ‘vleesvervanger’ het heel goed onder de grill, op de barbecue, in de oven of gewoon gebakken in de pan. Dankzij de aanwezige vezels, eiwitten, vitamines en mineralen is deze paddenstoel een hele gezonde aanvulling op ieder menu. Paddenstoelen bevatten van nature veel eiwitten, mineralen en een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K. Bovendien bevatten ze weinig calorieën. De Koningsoesterzwam heeft de unieke eigenschap dat hij een bron van vezels is en daardoor een stevige bite heeft. Koningsoesterzwammen koop je o.a. bij AH (bakje van 140 gram).
Oesterzwam kweken
Wist je dat je zelf ook thuis eenvoudig oesterzwammen kunt kweken op koffiedrab? Dat kun je groots aanpakken met zakken, maar ook in een emmertje wil het prima. Ik deed vorig jaar een workshop in Rotterdam!
Recepten met oesterzwam
Peking ‘eend’ van oesterzwam
Een makkelijk en heerlijk gerechtje, waarbij de pekingeend is vervangen door oesterzwamreepjes!
Parelcouscous met oesterzwam en vijgen
Een heerlijke vegetarische maaltijdsalade met een hoofdrol voor oesterzwam en vijgen. Zonder de geitenkaas is dit recept ook vegan.
Herfst bruschetta met oesterzwam
Gebakken oesterzwammen met salie zijn een heerlijke toevoeging op deze herfst bruschetta!
Tempura van oesterzwam
De koningsoesterzwam leent zich bij uitstek voor het maken van een heerlijke vegetarische tempura!
Vegan coquille van oesterzwam
Bijna niet van echt te onderscheiden: van de stam van de koningsoesterzwam maak je deze – net echt – vegan coquilles.
Heb jij een favoriet recept met oesterzwammen? Laat het weten in de reacties!