Mosselen eet ik meestal gekookt (zoals deze met roquefort) maar ook gebakken zijn ze erg lekker. Het kost iets meer tijd maar dan heb je wel een heerlijk borrelhapje: gebakken mosselspiesjes met ras el hanout!
Stoommosselen
Omdat je de mosselen eerst moet koken maakte ik handig gebruik van de Mossel & Stoom van Zeker Zeeuws. Terwijl die in de magnetron vijf minuutjes gaar stomen kan ik rustig de spullen klaarzetten om te paneren. Van een verpakking hou je uiteindelijk zo’n 75 gram mossel’vlees’ over. Wil je het nog makkelijker? AH verkoopt ook vers gekookt mosselvlees in een bakje!
Tapasprikkers
Die leuke tapasprikkers met schelpjes zijn van Anovi. Zijn ze niet prachtig? Ik rijg drie gebakken mosselen aan de prikker, en serveer de rest erbij in een schaaltje zodat er nieuwe mosselen geprikt kunnen worden. Je kunt er nog een sausje bij serveren, bijvoorbeeld remoulade, maar ik vond ze zo ook al heerlijk! Je koopt ze o.a. online en in de betere kookwinkels.
Ras el hanout
Ras el hanout is een Marokaans kruidenmengsel van soms wel meer dan twintig specerijen. Je kunt het het beste vertalen als ‘het beste van de winkel’. Ht bevat o.a. kardemom, kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Ik gebruikte de ras el hanout van Kookmutsjes maar je kunt het ook bij AH kopen.
Gebakken mosselspiesjes met ras el hanout
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- Ca. 75 gram mosselen (gekookt, uit de schelp)
- 1 ei
- 35 gram paneermeel
- ½ theelepel zout (kun je ook weglaten als je liever geen zout eet)
- ½ theelepel ras el hanout
Extra nodig: frituurpan of pan met olie, prikkers
Dep de mosselen droog tussen twee laagjes keukenpapier.
Klop in een schaaltje of diep bord het ei los. Doe in een andere schaal of diep bord de paneermeel met het zout en de ras el hanout. Mix goed door elkaar.
Doe de mosselen in de schaal met het ei. Vis ze er met een vork uit (laat een beetje uitdruipen) en leg ze per ca. 10 stuks in de schaal met paneermeel. Hussel een beetje door elkaar met een vork en leg de gepaneerde mosselen op een groot bord. Maak zo alle mosselen af. Je kunt het tot hier eventueel ook voorbereiden en pas later bakken. Bewaar het bord dan afgedekt in de koelkast.
Bak de gepaneerde mosselen in een frituurpan op 175 graden in ca. 2 minuten gaar en goudbruin.