Oesters, ik ben er dol op! Gelukkig kom ik ook regelmatig bij gelegenheden waar ze geserveerd worden, zoals onlangs tijdens mijn tripje in Yerseke. Zeeuwse creuses vers uit de zee, verrukkelijk! Maar probeer vooral ook eens gestoomde oesters met Aziatische dressing.
Rauwe oesters
Met de feestdagen halen mensen ook nog wel eens een kistje oesters in huis. Oesters zijn na aankoop nog vaak zo’n 10 dagen houdbaar. Bewaar ze in de koelkast in het kistje waarin je ze gekocht hebt (zodat er druk op de oesters blijft). Oesters eet je vers, dus open ze pas op het laatste moment. Lees ook eens het leuke verhaal over de geschiedenis van de oester!
Oesters open maken
Je hebt hiervoor een oestermes en een werkblad nodig waarop de oester niet uitglijdt. Ik gebruik meestal een opgevouwen theedoek. Ook wikkel ik (voor de zekerheid) een theedoek om mijn hand. Leg de oester met de bolle kant naar beneden op de theedoek. Steek het oestermes in het scharnierpunt. Die vind je aan de smalle kant van de oester. Duw goed tussen de schelp en draai dan een kwartslag. Je hoort de scharnier breken. Ga verder langs de zijkant en snijd de sluitspier los. Open de oester en snijd ook de oester los van de spier aan de onderkant. Verwijder eventueel gruis van de schelp.
Liever een video bekijken?
Oester serveren
Serveer de oester op gemalen ijs of ijsblokjes met de bolle kant naar beneden. Zo uit de schelp vind ik ze persoonlijk het allerlekkerst. Je kunt eventueel ook een vinaigrette erbij serveren (bv rode wijnazijn met een fijngehakt sjalotje). Of met de Aziatische dressing die ik bij de gestoomde oesters hieronder serveer.
Gestoomde oesters
Vind je dat opensnijden maar een gedoe? Probeer dan eens gestoomde oesters! Vul een ruime pan met een laagje water en breng dat aan de kook. Zet er een passend metalen vergiet in en leg hierin de oesters (ik kan er vier kwijt in mijn pan). Doe het deksel op de pan en stoom de oesters in ca. 5 minuten tot de schelp openstaat. Verwijder de bovenste schelp, giet het kookvocht voorzichtig af en serveer met de bolle kant naar beneden
Gestoomde oesters met Aziatische dressing
Deze dressing smaakt heerlijk bij zowel rauwe als gestoomde oesters:
Ingrediënten
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel gembersiroop
- Sap van een limoen
- Paar takjes verse koriander (alleen de blaadjes), fijngehakt
Meng alle ingrediënten en serveer in een mooi schaaltje met lepel.
Ook zo dol op vis? Ik zette de 10 lekkerste recepten met vis voor je op een rij.