Tijdens ons tripje naar Normandië een aantal jaar geleden, at ik haast iedere avond mosselen met roquefort op een terras in de haven van Honnefleur. Een geweldige smaakcombinatie die ik thuis graag namaak!
Mosselen uit Zeeland
Negen maanden per jaar (van juli tot april) komen de allerlekkerste mosselen uit Zeeland. Ook uit Zeeland komt dit prachtige mosselbestek van Anovi. Het zijn twee zuiver tinnen gegoten mosselschelpen, die door het speciale veertje hetzelfde werken als een echte mosselschelp. Zijn ze niet prachtig?! Je koopt de mosselschelpen bij de betere kookwinkels (zie de verkoopadressen op de site) of online bij bijvoorbeeld Kookpunt.
Roquefort
Je verwacht het niet direct, maar de combi van mosselen met blauwe kaas is echt goddelijk lekker. Proberen dus zou ik zeggen. Je kunt ook dana blue of andere blauwe kaassoorten gebruiken. Serveer met stokbrood, zodat je daarmee lekker de saus kunt opeten. Een heerlijke maaltijd die ook nog eens binnen een kwartiertje op tafel staat!
Mosselen met roquefort
Wat heb je nodig (2 personen)
Ingrediënten
- 2 kilo mosselen
- 100 gram roquefort
- 100 ml witte wijn
- 75 ml room
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Klontje roomboter
Was eventueel de mosselen en controleer op open schelpen (even tikken op het aanrecht om ze te laten sluiten, anders weggooien). Snipper de ui en de knoflook. Fruit het uitje glazig in de roomboter in een grote (mossel)pan. Voeg de geperste knoflook toe en bak even mee. Giet er de wijn bij en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en kook deze in ca. 7 minuten gaar. Schud de pan af en toe even om.
Breng ondertussen de room aan de kook en roer er de verbrokkelde roquefort door. Laat al roerende smelten tot een gladde saus. Giet het overtollige vocht van de mosselen af en vang wat op in een schaaltje. Doe een eetlepel van het kookvocht bij de saus.
Schep de mosselen in een grote schaal (of meerdere kleine schaaltjes) en giet er de roquefortsaus over.