Een heerlijk gerecht voor bij de paasbrunch of het paasdiner, smaakt zowel warm als koud fantastisch. Dit gehaktbrood met ei is makkelijk om te maken en lust bijna iedereen!
Gehakt met ei
Ik at voor het eerst een gehaktbal met ei – een zogenaamd scotch egg – op vakantie in Engeland. Wat een heerlijke combinatie. Peter kende deze Drentse gehaktballen al uit zijn jeugd.
Gehaktbrood
Gehaktbrood met ei is eenvoudig te maken. Het enige wat je je nog extra nodig hebt is een cakevorm van ca. 20 cm en eventueel wat aluminiumfolie.
Gehaktbrood met ei
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 750 gram half-om-half gehakt
- 1 ui of sjalot
- teentje knoflook
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels paneermeel
- 3 eieren
- 1 blikje tomatenpuree
- 150 gram lange repen katenspek
- Boter om in te vetten
- Peper en zout
Extra nodig: cakevorm (ca. 20 cm), aluminiumfolie
Kook 2 eieren hard in ca. 8 minuten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een cakevorm in met boter.
Snijd de ui fijn, pers de knoflook en meng dit door het gehakt. Voeg ook het derde ei, de paneermeel, tomatenpuree, mosterd en ketjap toe. Breng op smaak met zout en peper en kneed goed door elkaar.
Bekleed de cakevorm met ontbijtspek, steeds een plakje aan weerzijde dat deels de bodem bedekt. De overhangende delen vouw je later over het gehaktbrood heen. Leg ca. 1/3 van het gehakt in de vorm en druk goed aan. Leg hier de eieren op en verdeel nu de rest van het gehakt over de vorm. Druk weer goed aan en vouw het overhangende spek er overheen.
Bak het gehaktbrood 50 minuten in de oven. Als het spek te snel gaat kun je het laatste kwartier de vorm even afdekken met aluminiumfolie.
Haal uit de oven en giet voorzichtig het overtollige vocht af. Laat het gehaktbrood een kwartiertje rusten en haal voorzichtig uit de vorm. Snijd in plakken en serveer.
Bewaar het recept voor gehaktbrood met ei op Pinterest: