Deze week was ik aanwezig op een – vanwege corona – online event over kip in Nederland. Het event werd gepresenteerd door René Pluijm, tv-chef van ‘Pluijm’s eetbare wereld’.
Nederlandse pluimveehouderij
De Nederlandse pluimveehouderij is toonaangevend in de wereld. Er werken in de pluimveeverwerkende industrie in Nederland meer dan 11.000 mensen en er gaan miljarden in om. Toch heeft kip in Nederland over het algemeen een negatief imago. De campagne Kip in Nederland wil het tij keren door te informeren over duurzaamheid, het houden van kippen en de veiligheid.
Duurzaamheid
In samenwerking met de Universiteit Wageningen is een visie op duurzaamheid ontwikkeld. Daarin worden allerlei belangen tegen elkaar afgewogen: milieu, dierenwelzijn, veilig voedsel, lekker en gezond, betaalbaar voor de consument, goede arbeidsomstandigheden en een reëel inkomen voor alle betrokken partijen. Een behoorlijke klus, omdat al deze punten niet altijd met elkaar op één lijn liggen.
Dierenwelzijn versus milieu
In vergelijking met andere soorten vlees heeft kip een gunstige CO2 footprint en dus een lagere impact op het milieu. Kip komt in de buurt van plantaardige voedingsmiddelen, zie bovenstaande tabel.
Kies je voor dierenwelzijn (1, 2 of 3 sterren beter leven keurmerk) dan leven kippen langer. Maar verbruiken dan ook veel meer voer. Het is juist de teelt voor de grondstoffen van dat voer dat zorgt voor het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen. Een hele lastige balans tussen dierenwelzijn en milieu.
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees!
Deze slogan uit 1986 (!) zegt het al: je kunt werkelijk alles met kip! Toch blijven de meeste Nederlanders bij de standaard kipfilet. Als consument kun je dus ook een steentje bijdragen aan duurzaamheid door te voorkomen dat minder gewild kippenvlees geëxporteerd moet worden. Kies daarom wat vaker voor heerlijke kippendijtjes, vleugeltjes, pootjes of levertjes! Of gewoon een hele kip! Tijdens het event liet poelier Hans Jansen (Ruig Poeliers) zien hoe hij een hele kip uitsnijdt en maakte zelfs een mooie kiprollade.
Kipspecialiteiten
Kip is zo divers, kan op zoveel manieren bereid worden en met zoveel smaken worden gecombineerd. Ieder land of volk ter wereld heeft wel een eigen kipbereiding of specialiteit. Van kip piri piri tot coq au vin of butter chicken curry. Binnen iedere religie mag kip gegeten worden, het is wellicht het meest gegeten stukje vlees ter wereld.
Het is een fabel dat kip gewassen moet worden voor je ‘m bakt. Wil je weten of je kip gaar is? Prik even met een satéprikker in de kip en kijk of er helder vocht uitkomt. Kip moet je niet rosé eten maar hoeft echt niet eindeloos te worden doorgebakken.
Kiprecepten
Nadeel van zo’n online event? Dat ik niet kon proeven van het heerlijke kipgerecht dat chefkok Guido Waterman (Koetshuis in Hulshorst) tijdens de live uitzending klaarmaakte. Gelukkig staat het recept (en meer lekkere kiprecepten) op www.kiprecepten.nl
Op mijn blog vind je o.a. een heerlijk recept voor het bereiden van een hele kip, maar ook een ‘ne pas foie gras’ een parfait van kippenlevertjes.
Meer informatie kun je vinden op www.kipinnederland.nl en op Instagram