Dit heerlijke vleesgerecht van kalfsoester leent zich bij uitstek voor het kerstdiner. Je kunt het recept deels voorbereiden en de bereiding neemt maar weinig tijd in beslag. Saltimbocca alla romana is ook nog eens heel erg lekker!
Saltimbocca
De betekenis van saltimbocca is letterlijk ‘spring in de mond’. Het is een klassiek gerecht uit de Romeinse keuken, vandaar de ‘alla romana’, op Romeinse wijze. En die leuke kerstdecoratie om het servet? Die maak je eenvoudig van zelfgemaakte klei!
Kalfsoester
Kalfsoester is echt een luxe stukje vlees. In plaats van kalfsoester kun je ook kalfsschnitzel gebruiken. Belangrijk is dat de stukken niet al te groot en dik zijn. Eventueel kun je het vlees tussen twee lagen plasticfolie platter slaan met een vleeshamer (of met een zware pan, doe ik ook altijd).
Wat eet je bij kalfsoester? Wat dacht je van verse aardappelpuree of pommes duchesse? Heerlijk bij de witte wijn/vlees saus. Of een aardappelgratin uit de oven? P.s.: vergeet niet de prikkers te verwijderen voor je gaat eten! En nog een tip voor een groentegerecht: gegratineerde spruitjes!
Saltimbocca alla romana
Wat heb je nodig (4 personen)
Ingrediënten
- 8 dunne stukken kalfsoesters van elk ca. 60 gram
- 8 blaadjes salie
- 4 plakken parmaham
- 100 gram roomboter
- 150 ml droge witte wijn
- Bloem
- Peper en zout
Extra nodig: plasticfolie, prikkers
Bestrooi de kalfsoester met peper en zout. Leg op ieder plakje vlees een halve plak ham en een blaadje salie en prik vast met een prikkertje. Bestuif ieder plakje met een beetje bloem.
Verhit de boter in een koekenpan Bak het vlees aan beide kanten 1 minuten, bak eerst de kant met de salie en ham. Neem uit de pan en houd warm in de oven. Dit doe je door de oven op 80 graden te verwarmen en het vlees op een bord afgedekt met aluminiumfolie erin te plaatsen.
Giet de wijn in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Laat op hoog vuur inkoken tot de helft. Doe dan het vlees terug in de pan en laat nog 1 minuutje sudderen op laag vuur. Serveer op een bord (2 per persoon) met een paar lepels van de wijnsaus.