Home » Aziatische steak tartare
Aziatische steak tartare

Aziatische steak tartare

Ik ben dol op steak tartare. Hier in Nederland zie je het niet zo heel vaak op de kaart staan in restaurants. Maar bij Milú in Den Haag at ik eens een heerlijke Aziatische steak tartare. Ik heb geprobeerd ‘m na te maken en dat is volgens mij best goed geslaagd!

Tartaren

Geschiedenis

Steak tartare wordt in veel landen gegeten onder verschillende namen. De Duitsers noemen het Duitse biefstuk, de Fransen ook wel haché bleu. De Engelsen maakten uiteindelijk de versie zoals wij die nu kennen onder de naam ‘steak tartare’. Het verhaal gaat dat de naam is geïnspireerd op de Tartaren, een berucht ruitervolk, dat gestroopt vlees onder hun zadel bewaarden. Het taaie vlees werd door het gewicht geplet en zo heerlijk mals gemaakt.

Aziatische steak tartare

Originele steak tartare

Vroeger werd steak tartare gemaakt van paardenvlees. Dat was toen lekker mals en veiliger dan rundvlees. Tegenwoordig gebruik je het liefst ossenhaas of een goed staartstuk. Nooit kapot draaien in een vleesmolen maar snijden. Zo fijn mogelijk. Worchestershiresaus en tabasco mogen niet ontbreken!

Aziatische steak tartare

Aziatische steak tartare

Voor mijn Aziatische steak tartare gebruikte ik natuurlijk Oosterse smaakmakers als rijstazijn en sojasaus. Ik vind deze variant echt heerlijk!

Wat heb je nodig (voorgerecht voor 2 personen)

  • 200 gram kogelbiefstuk of ossenhaas, heel fijn gesneden
  • 2 eierdooiers maat S of M(of kwarteleierdooiers)
  • 2 eetlepels zoute sojasaus
  • theelepel sesamolie
  • eetlepel Japanse rijstazijn
  • eetlepel suiker
  • theelepel limoensap
  • theelepel vers geraspte gember
  • ½ teentje knoflook, fijn geraspt
  • 2 theelepels sesamzaad (plus extra om te decoreren)
  • Paar takjes koriander, fijngesneden (plus extra om te decoreren)

Bakring (ca. 8 cm)

Roer in een kom de sojasaus met de rijstazijn, sesamolie, suiker, limoensap, knoflook, gember, koriander en sesamzaad door elkaar. Voeg het fijngesneden vlees toe en meng goed.

Maak met gebruik van een bakring twee mooie porties steak tartaar op twee bordjes. Maak een kuiltje met de achterkant van een lepel in iedere portie en leg hierin de eierdooier.

Summary
recipe image
Recipe Name
Aziatische steak tartare
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 40 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*