Pasteibakjes (of ragoutbakjes) met champignonragout zijn toch wel een echte Hollandse klassieker. En vrijwel iedereen vindt het lekker. Het is een goedkoop en vegetarisch gerecht dat eenvoudig ook vegan te maken is. Het ideale voorgerecht dat je ook nog eens prima kunt voorbereiden.
Ragoutbakjes
Wil je het helemaal goed doen, dan maak je de ragoutbakjes ook zelf. Wil je het gerecht vegan maken? Let dan op dat je bladerdeeg voor de bakjes zonder roomboter koopt. En serveer je de champignonragout met kerst? Dan kun je de ragoutbakjes ook leuk in stervorm maken!
Champignons
Deze champignonragout smaakt prima met de huis-tuin-en-keuken champignon. Ook bij kinderen veruit favoriet. Maar je kunt natuurlijk ook variëren met de paddenstoelen. Kastanjechampignons, die zijn net even wat pittiger van smaak. Of shiitake, mijn favoriet! Geven je zelfgemaakte champignonragout (of eigenlijk dan liever paddenstoelenragout) net wat meer ‘cachet’. Fan van ragout? Maak dan ook eens deze kalkoenragout, garnalenragout of kipragout.
Champignonragout
Champignonragout
Ingrediënten
- 350 gram champignons in plakjes
- 1 sjalotje
- 1 bouillonblokje groente of paddenstoel
- 50 gram bloem
- 75 gram roomboter
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 2 eetlepels creme fraiche optioneel
Aan de slag!
- Maak van het bouillonblokje en 500 ml. water een bouillon. Hou de bouillon warm op een laag vuur.
- Smelt 25 gram roomboter in een koekenpan en bak hierin de champignons. Giet eventueel overtollig vocht af.
- Smelt de rest van de roomboter in een (kook)pan en fruit op laag vuur het sjalotje ca. 5 minuten.
- Voeg de bloem toe en maak een roux. Gaar deze in een paar minuten lichtbruin (vuur mag iets hoger). Voeg nu de bouillon in delen toe en blijf roeren tot de bouillon mooi glad is.
- Voeg de champignons en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Voor een extra romige champignonragout kun je nog twee eetlepels (plantaardige) crème fraiche toevoegen.
- Je kunt de champignonragout eventueel eerder op de dag bereiden, laten afkoelen en afdekken. Vlak voor serveren de ragout opwarmen op het fornuis.