Home » Champignonragout (vega of vegan)
champignonragout

Champignonragout (vega of vegan)

Pasteibakjes (of ragoutbakjes) met champignonragout zijn toch wel een echte Hollandse klassieker. En vrijwel iedereen vindt het lekker. Het is een goedkoop en vegetarisch gerecht dat eenvoudig ook vegan te maken is. Het ideale voorgerecht dat je ook nog eens prima kunt voorbereiden.

Zelf ragoutbakjes maken

Ragoutbakjes

Wil je het helemaal goed doen, dan maak je de ragoutbakjes ook zelf. Wil je het gerecht vegan maken? Let dan op dat je bladerdeeg voor de bakjes zonder roomboter koopt. En serveer je de champignonragout met kerst? Dan kun je de ragoutbakjes ook leuk in stervorm maken!

Shiitake voor de bang bang mushrooms

Champignons

Deze champignonragout smaakt prima met de huis-tuin-en-keuken champignon. Ook bij kinderen veruit favoriet. Maar je kunt natuurlijk ook variëren met de paddenstoelen. Kastanjechampignons, die zijn net even wat pittiger van smaak. Of shiitake, mijn favoriet! Geven je zelfgemaakte champignonragout (of eigenlijk dan liever paddenstoelenragout) net wat meer ‘cachet’. Fan van ragout? Maak dan ook eens deze kalkoenragout, garnalenragout of kipragout.

champignonragout

Champignonragout

champignonragout

Champignonragout

Een klassiek voorgerecht dat vrijwel iedereen lekker vindt!
Afdrukken Pin
Gang: voorgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: kerst, klassieker, vegetarisch
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 12 ragoutbakjes

Ingrediënten

  • 350 gram champignons in plakjes
  • 1 sjalotje
  • 1 bouillonblokje groente of paddenstoel
  • 50 gram bloem
  • 75 gram roomboter
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels creme fraiche optioneel

Aan de slag!

  • Maak van het bouillonblokje en 500 ml. water een bouillon. Hou de bouillon warm op een laag vuur.
  • Smelt 25 gram roomboter in een koekenpan en bak hierin de champignons. Giet eventueel overtollig vocht af.
  • Smelt de rest van de roomboter in een (kook)pan en fruit op laag vuur het sjalotje ca. 5 minuten.
  • Voeg de bloem toe en maak een roux. Gaar deze in een paar minuten lichtbruin (vuur mag iets hoger). Voeg nu de bouillon in delen toe en blijf roeren tot de bouillon mooi glad is.
  • Voeg de champignons en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Voor een extra romige champignonragout kun je nog twee eetlepels (plantaardige) crème fraiche toevoegen.
  • Je kunt de champignonragout eventueel eerder op de dag bereiden, laten afkoelen en afdekken. Vlak voor serveren de ragout opwarmen op het fornuis.

Notities

Vegan? Gebruik dan plantaardige boter en eventueel plantaardige room of creme fraiche.
Tip: maak ook de ragoutbakjes zelf!
 
Delen op Facebook
Summary
recipe image
Recipe Name
Champignonragout
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*