Dit voorgerechtje – coquilles met gember-limoenboter – is er eentje in de categorie: kleine moeite, groots effect. Want coquilles zijn namelijk helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Binnen 5 minuten (okay, het schoonmaken en voorbereiden van de boter niet meegerekend) heb je dit smaakvolle en mooie gerechtje op tafel staan. Hiermee maak je wel indruk op je eerste date, je schoonouders of beste vriendin!
Coquilles of Sint Jabobsschelpen?
Coquilles worden ook wel Sint Jacobsschelpen of coquille Saint Jacques genoemd. Je koopt ze bij voorkeur vers. Reken op twee coquilles per persoon als voorgerecht. De diepe helft van de schelpen kun je afwassen en bewaren, ook super leuk namelijk om bijvoorbeeld een lekkere vissalade of garnalencocktail in te serveren.
Schoonmaken
Snijd de schelp open met een mes door de bovenkant van de coquille los te snijden van de schelp. Verwijder nu alle ‘aanhangsels’ rondom het witte mootje vlees. Dit kun je met je handen doen of met een mesje. Het oranje halvemaanvormige aanhangsel wat er soms bijzit is de kuit. Die kun je meebakken maar smaakt vrij sterk. Ik gooi het weg.
Snijd nu ook de onderkant los van de schelp. Het mooie witte mootje wat je overhoudt spoel je schoon en dep je droog met een stuk keukenpapier. Was de ‘diepe’ kant van de schelpen af en leg er vier klaar op een bordje.
Coquilles met gember-limoenboter
Wat heb je nodig (voorgerecht, 4 personen)
- 8 verse coquilles
- 50 gram gezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 limoen
- 1 cm gember
- ½ eetlepel sojasaus
Rasp de schil van de limoen boven de zachte boter. Schil en rasp de gember. Prak boter, limoen en gember goed door elkaar. Dit kun je eventueel ook eerder doen en dan de gember-limoenboter tot bereiding in de koelkast bewaren.
Verhit wat olie in een koekenpan en leg de coquilles erin. Bestrooi met wat zout en draai na 1 minuut om. Bestrooi opnieuw met zout en voeg de gember-limoenboter en een halve eetlepel sojasaus toe. Laat de boter mooi gelijkmatig smelten (schud een beetje met de pan) en laat de coquilles in 2-3 minuten mooi bruin kleuren. Verdeel de coquilles over de schelpen (twee per schelp) en schenk er nog wat van de botersaus over. Serveer bijvoorbeeld met vers ciabattabrood, om de saus lekker mee op te deppen!
Zien er heerlijk uit
Dank je wel!