Coquilles zijn zo lekker, je kunt me er ’s nachts voor wakker maken! Het is typisch een gerecht dat altijd een ‘groots’ effect geeft maar eigenlijk heel makkelijk (en snel!) te maken is. Voor dit gerecht probeerde ik diepvries coquilles en ik was niet teleurgesteld. Ik maakte de coquilles met pistachecrumble.
Coquilles
Coquilles worden ook wel Sint Jacobsschelpen, coquille Saint Jacques of mantelschelpen genoemd. Reken op twee tot drie coquilles per persoon als voorgerecht. De diepe helft van de schelpen kun je afwassen en bewaren, ook super leuk namelijk om bijvoorbeeld een lekkere vissalade of garnalencocktail in te serveren. De pistachecrumble geeft aan de romige vis een heerlijke krokante bite.
Vers of diepvries/voorverpakte coquilles?
Je eet coquilles bij voorkeur vers. Hoe je ze schoonmaakt lees je in het recept van coquilles met gember-limoenboter. Toch was ik niet teleurgesteld over de smaak van de diepvries coquilles die ik bij Makro kocht. Albert Heijn verkoopt ook voorverpakte coquilles en mantelschelpen uit de diepvries. Het scheelt je in ieder geval het schoonmaakwerk, maar je hebt geen schelpen om ze in te serveren. Tenzij je die natuurlijk hebt afgewassen en bewaard van een vorige keer (zoals ik!).
Vegan
Een vegetariër of vegan op bezoek? Je kunt met koningsoesterzwammen verrassend lekkere vegan coquilles maken!
Coquilles met pistachecrumble
Wat heb je nodig (2 personen):
Ingrediënten
- 6 coquilles
- 50 gram roomboter
- 2 eetlepels panko
- 15 gram ongezouten gepelde pistachenoten, grof gehakt
- 1 takje tijm
- Zout en peper
Extra nodig: (eventueel) twee coquille schelpen, koekenpan, (eventueel) vijzel voor de pistachenoten
Bak de panko, pistachenoten en tijm in een koekenpan in een paar minuten goudbruin in 15 gram roomboter. Breng op smaak met peper en zout.
Bak de coquilles – afhankelijk van de dikte – 1 tot 2 minuten per kant in 35 gram roomboter. Bestrooi met zout en peper. Serveer (eventueel in een schelp) met een schep pistachekruim op iedere coquille.