Tijdens de persreis naar Cyprus kregen we een workshop koken van niemand minder dan dé Cypriotische tv-kok chef Christos Christodoulou. Wie kent ‘m niet 🙂 We maakten onder zijn deskundige begeleiding een heerlijk 4-gangenmenu. Ik was met mijn groepje verantwoordelijk voor de salade. Deze Cypriotische salade met halloumi is echt heerlijk en niet moeilijk om te maken. Vooral de wijze van presenteren vond ik erg leuk en doet het goed als voorgerecht bij een etentje.
Halloumi
Halloumi is één van de belangrijkste exportproducten van Cyprus. Het is een verse witte kaas die wordt gemaakt van schapen- of geitenmelk. Grill de halloumi voor gebruik goudbruin en snijd in dunne repen.
Johannisbroodsiroop
In de dressing wordt johannisbroodsiroop gebruikt. Overal op Cyprus staan Johannesbroodbomen. Van de peulen die in de boom groeien wordt deze siroop gemaakt. Je kunt er meer over lezen in de blogpost over the taste of Cyprus. Je kunt in dit recept de johannisbroodsiroop vervangen door keukenstroop. De zoete siroop geeft een heerlijke smaak aan de dressing en combineert goed met het zoute van de halloumi en de ham.
Optioneel: gevulde courgettebloemen
Aan iedere salade werd een gevulde courgettebloem toegevoegd. Nou zijn deze in Nederland best lastig verkrijgbaar dus is dit ingrediënt optioneel. De courgettebloemen vul je met een mengsel van 100 gram geraspte halloumi, 1 ei, een theelepel gedroogde munt en een theelepel griesmeel. Klop daarna een ei los in een schaaltje. Vul een ander schaaltje met bloem. Haal de bloemen voorzichtig door het ei en daarna door de bloem. Bak ze snel goudbruin in een koekenpan met een laagje (zonnebloem)olie. Courgettebloemen koop je bij de betere groenteboer.
Cypriotische salade met halloumi
Wat heb je nodig (4 personen)
- 1/2 komkommer
- twee little gems (romaine sla)
- Handje rucolasla
- Verse munt (ca. 10 blaadjes)
- Paar takjes verse koriander
- 4 gedroogde vijgen
- 200 gram halloumi, gegrilld
- 100 gram ham in dunne reepjes
- klein handje gesuikerde amandelen
- 60 ml olijfolie
- 30 ml johannisbroodsiroop (of keukenstroop)
- 20 ml azijn
- zout en peper
Snijd in de lengte dunne plakken van de komkommer (met bijvoorbeeld een kaasschaaf). Gebruik 2-3 plakken komkommer om een rond bakje op het bord te maken (zie de foto hierboven). Meng de romaine sla, rucola en de fijngehakte munt en koriander en vul hiermee de bakjes. Snijd de gedroogde vijgen, de ham en de gegrilde halloumi in dunne repen en verdeel over de saladebakjes. Hak de gesuikerde amandelen fijn en verdeel over de salade.
Maak een dressing van de olie, siroop en azijn en besprenkel hiermee de salades en rondom de salades op het bord. Verdeel er tot slot eventueel de courgettebloemen over.
Aparte ingredienten maar het lijkt me wel lekker
De combi maakt het inderdaad heel bijzonder en lekker!