Gegratineerde mosselen zijn niet moeilijk om te maken, leuk om te serveren en super lekker! Serveer de mosselen als voorgerecht of snack.
Mosselen koken
Je moet eerst wel even de verse mosselen koken. Dat duurt maar vijf minuutjes waarin je ondertussen meteen even de kruidenboter kunt maken. Zelfgemaakt is namelijk zoveel lekkerder! De kruidenboter die je over hebt kun je – met een stokbroodje – lekker bij de gegratineerde mosselen serveren. Doe de mosselen in een ovenschaal of maak kleine schaaltjes per persoon. Die leuke stenen schelpen scoorde ik laatst bij de kringloop. Je kunt ze o.a. kopen bij Bol.com . Het mosselbestek en de prikkers met schelpen zijn van Anovi.
Easypeasy
Wil je het helemaal makkelijk? Koop dan een bakje vers gekookt mosselvlees en kant-en-klare kruidenboter. Je mist dan wel de schelpen, maar je kunt de mosselen ook zo in een (ingevette) ovenschaal leggen. Persoonlijk vind ik de mosselen in schelp stukken leuker serveren! Mosselen over? Maak dan ook eens deze lekkere mosselspiesjes met gebakken mosselen!
Gegratineerde mosselen
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 kilo mosselen (bij voorkeur XL)
- glas witte wijn
- 50 gram kruidenboter
- 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels panko of paneermeel
Extra nodig: mosselpan, ovenschaal
Verwarm de grillstand van de oven op 220 graden.
Was de mosselen in koud water, gooi kapotte schelpen of schelpen die niet dicht gaan weg (even tegen het aanrecht tikken, goede mosselen gaan vanzelf dicht). Doe de mosselen in een grote pan met deksel en giet er de wijn bij. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten koken totdat alle schelpen open staan. Schud de pan af en toe even om. Giet af en laat een beetje afkoelen. Maak de mosselschelpen los van elkaar en leg één helft met mosselvlees in een grote ovenschaal.
Verdeel de kruidenboter in vlokjes over de mosselen. Roer de panko en Parmezaanse kaas door elkaar en strooi over de mosselen.
Schuif de schaal onder de grill en laat in ca. 5 minuten lichtbruin worden.
Ook zo dol op vis? Ik zette de 10 lekkerste recepten met vis voor je op een rij.