Bruschetta’s zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Traditioneel worden ze vaak gemaakt met tomaat en basilicum. Maar ik had zin in een echte herfst bruschetta, met heerlijke paddenstoelen en vijgen!
Bruschetta
Het woord bruschetta komt van het Latijnse woord ‘bruscare’ wat op kolen roosteren betekent. Het wordt in Italië geserveerd bij de aperitivo of als voorgerecht. Een veelzijdige maar toch eenvoudige snack. Je kunt het brood (mijn voorkeur gaat uit naar ciabatta) roosteren in de oven of in de grillpan.
Herfst smaken
Bruschetta’s zijn heerlijk met tomaat en basilicum. Maar voor mijn herfst bruschetta ging ik voor de smaken van de herfst: paddenstoelen en vijgen. De paddenstoelen combineren goed met de smaak van salie, en het zoete van de gekaramelliseerde vijgen smaken perfect bij het zoutige van de kaas. Weinig tijd? Vervang de gekaramelliseerde vijg dan door een schep vijgenjam.
Herfst bruschetta
Wat heb je nodig (2 x 6 bruschetta ’s):
Ingrediënten
- 1 grote ciabatta of stokbrood
- Ca. 100 gram oesterzwammen
- Roomboter
- 12 blaadjes salie
- 6 plakjes taleggio (of geitenkaas)
- 2 vijgen
- 2 eetlepels honing
- Verse oregano
- Teentje knoflook
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd 12 sneden brood uit de ciabatta of het stokbrood (ca. 1 cm dik). Rooster in ca 8 minuten in de oven. Halveer een teentje knoflook en wrijf met het snijvlak over de geroosterde broodjes.
Maak terwijl het brood in de oven staat het beleg: snijd de vijgen in vieren. Doe de honing in een kleine koekenpan en verhit. Laat hierin de stukjes vijg in een paar minuten rondom karamelliseren op middelhoog vuur.
Verhit in een andere pan een klont roomboter. Scheur de oesterzwammen in stukjes en bak ze goudbruin, samen met 6 blaadjes gescheurde salie. Bestrooi met zout en peper.
Beleg de helft van de ciabatta’s met een plakje taleggio, een stukje vijg en wat verse oregano.
Beleg de andere helft met de gebakken oesterzwammen en een extra blaadje salie.
p.s. die leuke plankjes zijn van Boska
Heerlijk, zo’n bruschetta met paddenstoelen. Ik wil de paddenstoelen stiekem nogal eens afblussen met een scheutje cognac en er dragon aan toevoegen in plaats van salie. Top, dit soort gerechtjes!
Kijk, dat zijn nog eens goede toevoegingen!