Heeft jouw kerstdiner een Italiaans tintje? Maak dan eens als voorgerecht deze feestelijke en lekkere Italiaanse antipasti met groente.
Een antipasto is een Italiaans aperitiefhapje. Het betekent dan ook letterlijk ‘voor de maaltijd’. Een antipasto kan heel simpel zijn, denk aan een handje olijven en wat plakjes parmaham, of je kunt wat complexere hapjes samenstellen. Antipasti kun je wel een beetje vergelijken met de Arabische mezze of de Spaanse tapas. Heerlijke hapjes om de eetlust op te wekken.
Voor de antipasti gebruik je het liefst goede ingrediënten. Verse buffelmozzarella bijvoorbeeld. Ook maak ik graag gebruik van het ruimte assortiment van Saclà. Authentieke Italiaanse delicatessen (sinds 1939!) die wereldwijd gegeten worden.
Ik maakte drie verschillende antipasti, rolletjes gegrilde aubergine met mozzarella, aubergine met rucolapesto en zongedroogde tomaat en gegrilde paprika met mozzarella en artisjok. Reken op ongeveer 2-3 hapjes per persoon en vul eventueel aan met olijven, Parmaham en/of plakjes venkelworst.
Ik maak met deze antipasti kans op een Italiaanse kookworkshop. Heb jij ook een mooi recept met één van de Saclà producten? Doe dan ook mee (tot 31 december a.s.)
Antipasti met groente
Wat heb je nodig (ca. 12 stuks – 4 personen)
- 1 rode paprika
- 1 aubergine
- Bol mozarella (bij voorkeur buffelmozzarella)
- 1 Saclà pesto alla rucola (rucola pesto)
- 1 Saclà carciofi (gemarineerde zachte artisjokken)
- 1potje Saclà Pomodori al forno e capperi (ovengedroogde tomaatjes en kappertjes)
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Laat 3 tomaatjes en 3 artisjokken uitlekken in een zeef.
Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten. Doe de paprika helften met de bolle kant naar boven in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie en bak in ca. 30 minuten in de oven totdat de buitenkant zwart begint te worden. Haal uit de oven, dek de schaal af met aluminiumfolie en laat zo’n 30 minuten staan. Je kunt hierna makkelijk de schil van de paprika verwijderen. Snij de paprika in smalle repen. Je kunt ze nu – mocht je dat leuk vinden – nog even kort bakken in de hete grillpan voor een mooi streepjes effect aan de buitenkant.
Snij de aubergine in dunne plakken. Bestrooi ze met zout en laat een kwartiertje staan. Dep de schijven droog en bak ze in een hete grillpan in wat olie om en om bruin en zacht.
Besmeer de helft van de aubergine plakken met rucolapesto, rol op en steek – samen met een zongedroogd tomaatje – vast met een mooie prikker.
Rol de andere helft van de aubergineplakken op met een stukje buffelmozzarella en steek vast met een prikker
Rol de paprika op met een stukje buzzelmozzarella en steek vast met een artisjok.
Wat een leuke ideeën, klinkt lekker!
Ziet er goed uit! Ik hoop dat je wint! xxx
Dank je, lief!