Dit heerlijke Thaise voorgerecht stond al lang op mijn ‘to cook’ lijst. Onlangs voegde ik de daad bij het woord, scoorde bij de toko een zak pandang bladeren, een maakte eindelijk deze heerlijke kip in pandanblad!
Voorgerecht
Wanneer we Thais gaan eten nemen we vaak de schotel met gemende voorgerechten: viskoekjes, saté, gefrituurde grote garnalen en kip in pandanblad (Kai Hor Bay Toey). Die laatste is bij mijn man veruit favoriet. En omdat hij geen viseter is ruil ik vaak mijn kip met hem voor een viskoekje. Ik maakte hem dus super blij met een schaal vol kip in pandanblad!
Pandanblad
Pandanblad zijn de lange smalle bladeren van een palm. De bladeren hebben een heerlijke, nootachtige geur en worden vaak gebruikt als smaakmaker van bijvoorbeeld rijst of cake. Ook in dit gerecht trekt de smaak van het pandanblad in de kip. Pandanblad wordt ook wel de ‘vanille van het oosten’ genoemd.
Thaise Kip in pandanblad
Wat heb je nodig (ca. 16 stuks)
Thaise kip in pandanblad
Ingrediënten
- 5 korianderwortels of steeltjes van korianderblad
- 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel zwarte peper vers gemalen
- 0,25 theelepel zout
- 350 gram kipfilet in 16 stukjes
- 2 eetlepels oestersaus
- 1,5 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel bloem
- 16 pandanbladen
- plantaardige olie
Aan de slag!
- Hak de korianderwortels of steeltjes grof. Stamp in een vijzel de korianderwortels, knoflook, peper en zout tot een pasta.
- Meng de pasta met de kip, oestersaus, sesamolie en bloem in een kom. Dek de kom af met plasticfolie en zet de ca. 3 uur in de koelkast. Langer mag altijd!
- Knip het pandanblad doormidden. Vouw één helft om de kipfilet en de andere helft kruislings om de andere zijde, zodat het hele stuk kip is ingepakt. Zet vast met een cocktailprikker.
- Verhit de olie in een wok of diepe koekenpan of gebruik een frituurpan. Laat de pakketjes voorzichtig in de olie glijden en frituur ze ca. 7 minuten. Verwijder na het frituren de cocktailprikkers.
- Serveer met chilisaus of een combi van ketjap en sesamolie.