Dit recept is er eentje in de categorie ‘kleine moeite, groot plezier’. Want deze vitello tonnato – een Italiaanse klassieker – staat binnen 10 minuten op tafel en is ontzettend lekker. Het ideale voorgerecht voor jouw (kerst)diner!
Perfecte combi van vlees en vis
Gebraden kalfsfricandeau met tonijnsaus, that’s it. Maar zoals wel vaker geldt: goede ingrediënten in de juiste combi (denk bijvoorbeeld aan de insalata caprese) hebben niet meer nodig dan dat. Je likt je bord nog net niet af bij dit gerecht (of juist wel, mag ook!)
Kalfsmuis
Als je het echt goed wilt doen, dan bereid je de kalfsmuis een dag tevoren en snijd er flinterdunne plakken van. Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken (wie niet?) dan vraag je een goede slager om gebraden kalfsfricandeau. Geserveerd als voorgerecht kun je 50 gram per persoon aanhouden.
Kleine tip: haal de gebraden fricandeau een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat de ergste kou er af is. De smaak van het vlees komt dan veel meer tot zijn recht. De saus kun je ook prima een dag eerder maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Haal dan ook de saus een half uur van tevoren uit de koelkast.
Vitello tonnato
Vitello tonnato
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 gram gebraden kalfsfricandeau in plakjes
- 1 blikje tonijn op water
- 5 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels kappertjes
- 4 ansjovisfilets
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- platte peterselie of rucola optioneel
Aan de slag!
- Haal de fricandeau een half uur voor serveren uit de koelkast.
- Laat de tonijn uitlekken. Pureer de tonijn, twee eetlepels van de kappertjes, de ansjovisfilets, mayonaise en olijfolie in de blender of met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de plakjes fricandeau over de borden. Verdeel er de tonijnsaus over.
- Garneer met de resterende kappertjes en versgemalen zwarte peper en eventueel wat grofgehakte platte peterselie of rucola.
Notities
- Vitello tonnato is ook heerlijk als lunch op een (ciabatta)broodje!
- Ansjovisfilets over? Bak ze mee met de ui en knoflook voor in de pastasaus!
- Kappertjes kun je geopend heel lang bewaren in de koelkast. Een heerlijke smaakmaker!