Home » Planten, natuurlijke luchtzuiveraars!
planten de beste luchtzuiveraars

Planten, natuurlijke luchtzuiveraars!

Ik heb het koud…ik voel een koele bries door de kamer gaan. Nadat ik op onderzoek ben gegaan blijkt als snel dat mijn net aangekochte Dyson Pure Link Cool Tower de veroorzaker is. Niet erg, een koele luchtverplaatsing in de kamer, maar op dit moment niet comfy met een buitentemperatuur van rond het vriespunt. Misschien zouden natuurlijke luchtzuiveraars een oplossing zijn?

Koele bries

Optimaal ventileren

Ik woon inmiddels driekwart jaar in ons nieuw verbouwde appartement, samen met mijn lief en hond Molly. Waar koken, werken, loungen en eten samen gecombineerd wordt in één grote ruimte. En juist daarom, omdat er zoveel gebeurd in één en dezelfde ruimte, ontstond er bij mij al snel een gevoel van noodzaak om deze ruimte optimaal te ventileren en te zuiveren.

De Dyson Pure Link Cool Tower is multifunctioneel omdat hij een luchtreiniger en ventilator in één is en bijdraagt aan een healthy home. De Pure Cool Link verwijdert automatisch 99.95% van de allergenen en verontreinigde stoffen tot 0.1 micron uit de lucht. Maar dus wel die koele bries….

Niet roken binnen en regelmatig ventileren zijn natuurlijk de meest voor de hand liggende en effectieve methoden. Maar wat voor oplossingen zijn er nog meer, met name in de winterperiode, waarbij “even” een raam openzetten niet voor de hand ligt?

Zuurstof

Schone lucht in huis

Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken krijgen met droge lucht en te weinig zuurstof in onze kamers. Ongezonde lucht in huis kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (astma). Je huis als één grote open ruimte inrichten is nog steeds heel populair. Zo min mogelijk muren om een ruimtelijke sfeer te creëren en ruimtes met elkaar te verbinden. Daarom is het van essentieel belang deze goed te ventileren. Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen er verschillende factoren mee, zoals temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit.

planten natuurlijke luchtzuiveraars

Planten, natuurlijke luchtzuiveraars

Zoals gezegd, is voldoende ventilatie dus erg belangrijk. Maar ook planten kunnen helpen om de luchtkwaliteit in je huis naar een hoger level te brengen. Ze helpen trouwens niet alleen de luchtkwaliteit te verbeteren, maar zorgen ook voor een prettige akoestiek en sfeer en maken van je huis echt een thuis.

Maar wist je dat sommige planten niet alleen zorgen voor voldoende zuurstof,  een goede akoestiek, en een prettige sfeer, maar dat er planten zijn die ook de lucht in de ruimte(s) kunnen zuiveren? Elke kamerplant produceert zuurstof, maar hebben niet allemaal een luchtzuiverende werking.

Deze natuurlijke luchtzuiveraars zijn dan ook de perfecte aanwinst in iedere woon- en slaapkamer. Let op! Want ben je in het bezit van een hond of een kat? Zorg er voor dat ze niet aan deze planten kunnen knabbelen, want dat is meteen het enige nadeel van de luchtzuiveraars: veel planten zijn giftig voor huisdieren

chemie

Hoe werkt dat dan precies?

Maar hoe werken deze luchtzuiverende planten nu eigenlijk precies? Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten ‘onfrisse geuren’ afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

NASA onderzocht de beste manieren om de lucht in een ruimtestation te filteren. Zo ontdekten de onderzoekers dat een aantal planten onder andere de chemicaliën benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde uit de lucht kunnen halen. Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende materialen voorkomen. Formaldehyde, een bekende hoofdpijnveroorzaker, is een gas dat bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en dat vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt.

Ook in de tuin!

Ook in je tuin zorgen bloemen en planten voor schonere lucht. Dus ga aan de slag met bloembollen planten! Zoals de prachtig wit bloeiende agapanthus (Afrikaanse lelie). Deze plant je in het voorjaar (maart t/m mei) en bloeit van juli tot september.

planten natuurlijke luchtzuiveraars

De beste natuurlijke luchtzuiveraars

Dit zijn volgens NASA de 10 beste natuurlijke luchtzuiveraars onder de planten:

1) Lepelplant of spathiphyllum wordt ook wel de krachtpatser onder de luchtzuiveraars genoemd, omdat hij alle onderzochte chemische stoffen uit de lucht filtert.

2) Chrysant (chrysanthemum morifolium) fleurt niet alleen elke ruimte op, ze filtert ook benzeen, formaldehyde en alle andere onderzochte chemische stofjes uit de lucht.

3) Drakenbloedboom is ideaal als je een ruimte hebt waar weinig licht is.

planten natuurlijke luchtzuiveraars

4) Sansevieria, ook wel vrouwentong genoemd, is ijzersterk en kan goed tegen de droge warmte van de centrale verwarming. Daarnaast heeft de plant de eigenschap dat hij onder andere formaldehyde (een stof in schoonmaakmiddelen, toiletpapier, weefsels en producten voor persoonlijke verzorging) uit de lucht filtert. Heet ook net als de Drakenbloedboom weinig licht nodig en dus heel geschikt voor in de bad- en slaapkamer.

5) Klimop, of de hedera helix, kennen we vooral van buiten in de tuin, maar de plant is ook heel geschikt om binnenshuis de lucht te zuiveren. Zo is de klimplant goed in het verwijderen van formaldehyde en in het opnemen van trichloorethyleen en benzeen uit de lucht.

6)  Dracaena fragrans Massangeana is met zijn grote sterke stam en puntige groene bladeren een opvallende en fraaie kamerplant. Goed in het zuiveren van giftige stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen.

7) Graslelie. Supersimpel te verzorgen en zelfs je huisdieren kunnen er veilig aan knagen. Ook op veel kantoren heeft hij een plekje, want het is een veerkrachtige plant die de lucht zuivert.

8) Epipremnum aureum is een sierlijke klimplant met z’n hartvormige bladeren. Krachtig in het filteren van een aantal giftige stoffen uit de lucht binnenshuis.

9) Stokpalm/bamboepalm (Rhapis). Krijgt hij weinig zonlicht, dan zal de stokpalm zijn mooie donkergroene kleur behouden. De plant is veilig voor kat en hond.

planten natuurlijke luchtzuiveraars

10) Gerbera. Of je ‘m nou in de badkamer, keuken, woon- of slaapkamer zet, de gerbera heeft het overal naar zijn zin, zolang er maar voldoende licht is. Nog meer goed nieuws: de plant is veilig voor kat en hond.

groene vingers

Groene vingers?

Brengt mij natuurlijk weer terug op mijn net aangeschafte Dyson Cool Link Tower. Waarom heb ik dan niet gekozen voor deze mooie planten met hun fantastische eigenschappen?  De reden is simpel: “ik heb echt, echt maar dan ook echt geen groene vingers!

Maar hopelijk jij wel?

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*