Home » Dag zomer, hallo winter. Tijd voor een lichtplan!
lichtplan gloeilamp

Dag zomer, hallo winter. Tijd voor een lichtplan!

Het terugzetten van de klok betekent…wintertijd! En dan wordt ook een goed lichtplan voor je huis noodzakelijk. Lastig? Ik help je er stap voor stap doorheen.

Lichtplan

Licht

Zomertijd is de periode die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, ook wel wintertijd genoemd.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Men zou ook kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ik moet altijd even wennen aan het feit dat het buiten vroeger donker wordt. Of zal het te maken hebben met het feit dat ik mijn zomerjurkjes weer op moet bergen in de kast en mijn dikke truien tevoorschijn moet halen? Enfin, gelukkig kunnen wij het binnen wel weer extra gezellig maken door vroeg de lampen aan te klikken en kaarsjes aan te steken.

lichtplan - accessoires

Lichtplan

Bij het inrichten van je huis denk je aan vele zaken, maar op de een of andere manier wordt een lichtplan vaak onderbelicht. Een goed lichtplan maken is best een uitdaging maar op de één of andere manier minder leuk dan het uitzoeken van een behangetje, meubelstuk of accessoires. Heb jij onderbelichte hoekjes, plannen te gaan verbouwen, te verhuizen of gewoon zin om je huis eens opnieuw in te richten? Misschien dat onderstaande tips jou op weg kunnen helpen. Steek je licht op bij onderstaand stappenplan.

lichtplan display

Stap voor stap door het lichtplan

Stap 1: Welke functie geef jij de ruimte?

Ga per ruimte kijken welke functie je deze ruimte toe bedeelt en welk licht je hierbij denkt te kunnen gebruiken. Weinig licht is knus en gezellig, maar zeker niet handig bij bijvoorbeeld het koken. Heeft een ruimte meerde functies? Ga dan voor dimmers, deze zijn echt ideaal (maar helaas niet goedkoop) om de lichtbehoefte aan te passen.

lichtplan

Stap 2: Welke soort verlichting kies ik?

Je kunt verlichting in 3 soorten onderverdelen: basis-, functionele- en sfeerverlichting.

lichtplan
Basisverlichting is het licht dat gelijkmatig de hele kamer beschijnt zonder grote contrasten (woonkamer, keuken)

lichtplan

Functionele verlichting of taakverlichting is een geconcentreerde lichtstraal op één plek, denk hierbij aan bijvoorbeeld een bureaulamp of leeslampje (keuken werkblad en fornuis, zo sta je niet in je eigen schaduw). In de badkamer is goed licht bij de spiegel onontbeerlijk. Het is wel belangrijk dat het licht naar beneden schijnt, bijvoorbeeld door een wandlamp met een diffuse kap. Zo zie je geen hinderlijke schaduwen in je gezicht.

Lichtplan lamp goud

Sfeerverlichting zit er vaak tussenin en zorgt voor die gezellige en behagelijke sfeer (hal, gang of slaapkamer of in de badkamer, d.m.v. een dimmer).

lichtplan vraagteken

 

Stap 3: welke lichtbron kies ik en met welke lichtintensiteit?

De lichtbron kies je op basis van wat je belangrijk vindt. Ontwerpers bedoelen met de lichtbron het lampje dat je in de armatuur draait. Moet een lamp lang meegaan dan kies je voor een ledlamp (light emitting diode) Deze lamp bestaat uit een chip die licht geeft als er stroom doorheen gaat. De ledlamp is het zuinigst van alle lichtbronnen. Prijstechnisch aan de hoge kant maar dat verdient zich terug door het lage verbruik. De warmte van het licht wordt aangeduid met een K (Kelvin). Daarbij geldt: hoe lager het getal, hoe warmer het licht.

lichtplan

Een halogeenlamp is een goede optie als de lichtkleur belangrijk is. Een halogeenlamp is gevuld met gas en ongeveer twintig procent zuiniger dan een gloeilamp. Het licht is prettig van kleur en deze lamp kan worden gedimd.

lichtplan gloeilamp

De gloeilamp is energie-onzuinig. Sinds 2012 mogen er geen gloeilampen meer worden ingekocht. De bestaande voorraad wordt nog wel verkocht, maar uiteindelijk zullen ze dus niet meer verkrijgbaar zijn.

Lichtplan lampenkapjes

Stap 4: Welke armaturen kies ik?

Om verwarring te voorkomen: ontwerpers hebben het over armaturen als ze de lamphouder bedoelen. Varieer in het type van armaturen. Als de vloer te veel wordt belicht en de muren te donker blijven, wordt het alles behalve gezellig, je krijgt een ongezellig effect. Daarom is het goed om bijvoorbeeld staande lampen die naar het plafond schijnen (uplights), wandlampen die een diffuus (gekleurd) licht over de muur verspreiden af te wisselen met spots (accentverlichting) te richten op bijzondere objecten.

Lichteffect

Lichteffecten, steek je licht op in donkere dagen

Elke lichteffect is anders en van invloed op de sfeer in huis.

Direct licht schijnt zonder hindernissen op je interieur. Dit type licht is handig als je veel licht nodig hebt. In de bad- en hobbykamer, schuur, kelder of berging.

Indirect licht door een kap die licht doorlaat, schijnen de lichtstralen niet direct op het interieur. Het licht verspreidt zich doordat het weerkaatst via de muren of het plafond. Het is sfeervol en daardoor zeer geschikt voor de woon- en slaapkamer.

Diffuus licht schijnt niet direct de ruimte in. Dat zorgt voor zachtere lichtinval en is prettig bij bijvoorbeeld een hanglamp boven de eettafel (hanghoogte minimaal op 60 cm hoogte) en het licht is helder zonder fel te zijn.

Gericht licht is praktisch en handig bij je werkplek (keuken) of om je kunstobject in de spotlights te zetten. Gericht licht kan een spot zijn, maar ook bijvoorbeeld een bureaulamp of een verstelbare vloerlamp (lekker handig bij het lezen van je boek).

wekkers

Het vooruitzetten van de klok…zomertijd!

Er is weleens beweerd dat zomertijd voor het eerst voorgesteld werd door Benjamin Franklin en in een anonieme brief aan de redactie van de Journal of Paris. Het artikel was echter als grap bedoeld en bovendien stelde Franklin niet voor om de zomertijd in te voeren, maar dat men in de zomer vroeger moest opstaan en naar bed gaan om te besparen op kaarsen.

Lichtplan zon

Het wordt tijd dat ik bij het kaarslicht mijn lief toch nog eens een keertje extra diep in de ogen kijk en hem vraag voor ons een one way ticket te boeken naar waar altijd de zon schijnt…. richting Aruba misschien?

One Comment

  1. Interessant hoor! Zo intensief hebben wij niet nagedacht over onze lampen thuis. Ik roep al snel dat ik genoeg licht wil om te lezen, en ook in de keuken wil ik alles goed kunnen zien. Dus ik heb weer wat geleerd vandaag, namelijk dat wij vooral direct licht en gericht licht hebben. De sfeer komt dan wel weer van kaarsjes, dat vind ik altijd heel gezellig!

    Josephine recently posted…Hoe donker de duisternis kan zijn
    https://www.myinnervictorian.nl/hoe-donker-de-duisternis-kan-zijn/

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*