Verwarm 100 gram van de fijne kristalsuiker met een eetlepel water in een steelpan met dikke bodem tot een donkere karamel. Verdeel de karamel over 4 ovenschaaltjes. Doe dit vlot, de karamel hardt snel uit.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap het merg eruit. Breng de melk met het vanillestokje en merg aan de kook in een steelpan. Haal de pan van het vuur en dek af met plastic folie.
Klop de eidooier en het hele ei met de suiker met de mixer tot een licht en luchtig mengsel.
Verwijder het vanillestokje uit de melk.
Schenk de hete melk bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen. Voeg ook de slagroom toe en blijf nog even doorkloppen.
Verdeel het mengsel over de schaaltjes met de karamel.
Kook water in de waterkoker of pan. Zet de bakjes met de crème caramel in een ovenschaal in de oven. Vul de schaal met kokend water, net tot onder de rand van de potjes. Bak de crème in uur gaar in de oven.
Laat de potjes afkoelen. Wanneer ze voldoende afgekoeld zijn plaats je ze in de koelkast tot ze helemaal zijn afgekoeld. Stort de creme caramel op een bordje. Dit gaat het makkelijkst wanneer je de randen lossnijdt met een mes.