Ontdooi de gyozavellen. Ik haal ze meestal de avond voor ik gyoza ga maken uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien.
Snijd de kool en lente-ui heel fijn. Vermeng met het gehakt in een kom en kneed er de sojasaus, mirin, sesamolie, gember, oestersaus en maizena goed door. Breng eventueel nog extra op smaak met zout.
Neem een gyozavel en leg er met een lepel wat vulling op in het midden van het deeg. Maak de randjes nat en vouw de gyoza dicht.
Leg de gevouwen gyoza’s op een met bloem bestoven bakplaat. Je kunt ze nu (deels) invriezen of direct bereiden.
Kook water in de waterkoker. Bestrijk een hapjespan (met deksel) dun met wat sesamolie. Zet op halfhoog vuur. Leg ca. zes gyoza’s in de pan en bak ze ca. 2 minuten totdat de onderkant een bruin krokant laagje heeft.
Giet er een heel klein laagje kokend water op. Doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stomen (twee minuutjes langer wanneer je goyza uit de diepvries gebruikt). Als voor die tijd al het water al verdampt is giet je er nog iets bij. Als al het water verdampt is kun je de gyoza nog een minuutje laten bakken zonder deksel voor een extra knapperig laagje.
Meng de ingrediënten voor de saus en serveer bij de gyoza.