Verwarm de suiker, de balsamico en de boter in een steelpannetje totdat de suiker gesmolten is. Kook een paar minuten op laag vuur tot een stroperig geheel.
Verdeel de stroop over de vier taartvormpjes en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de tomaatjes en bestrooi de snijvlakken met zout en peper. Verdeel de tomaatjes over de vormpjes (snijkant naar beneden).
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd alle hoekjes 1 cm af. Je kunt ook een rol verse bladerdeeg gebruiken en daar passende rondjes uitsteken.
Leg de plakjes bladerdeeg op de tomaten en duw de randjes voorzichtig een beetje naar binnen de vormpjes in.
Bestrijk het bladerdeeg met ei.
Bak de taartjes in de oven in ca. 20 minuten goudbruin. Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
Draai de taartjes om met behulp van een bordje. Verdeel de mozzarella en de blaadjes basilicum over de tarte tatin taartjes.