Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Snijd de helften diagonaal in, zodat een ruitenpatroon ontstaat. Snijd niet te diep door. Strooi wat zout over de aubergines en laat 10 minuten liggen.
2 aubergines, zout
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het bakpapier met een eetlepel van de sesamolie, op de plek waar de aubergine helften komen te liggen.
2 eetlepels sesamolie
Leg de aubergines met de snijkant op het bakpapier, op de plek van de sesamolie. Bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vruchtvlees mooi zacht is geworden en de aubergines beginnen te krimpen. Haal uit de oven en zet de oven op grillstand.
Maak ondertussen de miso dressing. Verwarm daarvoor de mirin in een pan. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Roer de miso en de suiker erdoor met een garde, tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de overige eetlepel sesamolie toe.
1 eetlepel miso pasta, 2 eetlepels mirin, 1 eetlepel suiker
Bestrijk de aubergines aan de snijkant met alle miso dressing. Plaats ze hoog in de oven, vlak onder de grill. Grill de aubergines 2 minuten.
Haal ze uit de oven en bestrooi met sesamzaadjes en bosui.
sesamzaadjes, 1 lente-uitje