Leg een kaas- of theedoek in een zeef of vergiet en hang deze in een kom.
Breng de melk aan de kook. Schenk er dan al roerende de citroensap of azijn bij. Neem vervolgens de pan van het vuur en blijf roeren tot de melk zich scheidt in wrongel en wei.
1 liter volle melk, 2 theelepels citroensap of azijn
Voeg een theelepel zout toe en eventueel ook andere kruiden of specerijen.
1 theelepel zout, (eventueel) kruiden of specerijen
Giet het kaasmengsel in de kaasdoek, zeef de kaas en vang het vocht (de wei) op. Laat iets afkoelen. Neem de punten van de kaasdoek bij elkaar en haal uit de zeef. Draai de kaasdoek, om de kaasbal strakker aan te trekken en om het vocht eruit te persen. Laat de kaas in de vergiet minimaal een uur uitlekken.
Doe de kaas vervolgens in een (passend) bakje, leg er iets zwaars bovenop (bijvoorbeeld een conservenblik) en laat nog een keer een uur in vorm komen.