Tijdens onze vakantie in Italië was ik door Marlene appels uitgenodigd voor een super leuke dag van appels plukken, lunchen en een workshop apfelstrudel uit Zuid-Tirol maken. Vandaag deel ik met jullie het recept. En daar hoort natuurlijk ook het recept bij voor warme vanillesaus!
Marlene appels
“Mijn vader is de berg. Mijn moeder is de mediterrane zon. Ik ben Marlene, dochter van de Alpen”. Zo stelt een Marlene appel zich graag aan je voor. Het klimaat van Zuid-Tirol leent zich dan ook bij uitstek voor de appelteelt. Want de Dolomieten beschermen de appels tegen de kou uit het Noorden. Door de ligging van de vallei richting het Zuiden is het klimaat warm en droog. Met een gemiddelde van 2000 zonuren per jaar moeten dat wel heerlijke appels opleveren!
Workshop apfelstrudel uit Zuid-Tirol in het Apfelhotel
De workshop werd gegeven door chef Christian van het prachtige Apfelhotel. Deze Italiaanse apfelstrudel is anders dan de Oostenrijkse, die gemaakt wordt van een op bladerdeeg gelijkend deeg. De Italiaanse strudel wordt gemaakt van ‘pasta frolla’, zanddeeg in het Nederlands. En natuurlijk gebruikten we de Marlene appels uit de eigen appelboomgaard!
Apfelstrudel uit Zuid-Tirol
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1/2 zakje gist
- 2 eieren (+ 1 losgeklopt ei om te bestrijken)
- 90 gram boter, op kamertemperatuur
- 2 zakjes vanillesuiker
- mespuntje zout
- 100 gram kristalsuiker (+ 50 gram voor de vulling)
- 6 appels (Golden Delicious van Marlene)
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 40 gram paneermeel
- 40g gram rozijnen
- 2 eetlepels rum (naar smaak, kan je ook weglaten)
Verwarm de oven voor op 180 graden
Kneed de bloem, het gist, 2 eieren, de zachte boter, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en het zout in een kom tot een glad deeg. Laat gewikkeld in plastic folie 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd in vieren en vervolgens in dunne plakjes. Voeg er de 50 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, kaneel, rozijnen, paneermeel en (desgewenst) rum aan toe en roer goed door elkaar.
Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een plak van ongeveer 40 x 30 cm.
Verdeel de vulling over het midden van het deeg en vouw de strudel dicht. Druk de naden goed aan. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de strudel hierop, met de naad naar beneden. Prik de strudel in met een vork en bestrijk met het losgeklopte ei. Bak de apfelstrudel in ca. 45 minuten gaar.
Laat de apfelstrudel gedeeltelijk afkoelen. Bestrooi wanneer deze lauwwarm is met poedersuiker en serveer lauwwarm met een bolletje ijs of koud met warme vanillesaus.
Warme vanillesaus
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 ml. melk
- 100 ml. slagroom
- 60 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 3 eierdooiers
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe de melk en de slagroom met 20 gram van de suiker in een pan en voeg hier de merg en het stokje aan toe. Breng aan de kook op een middelhoog vuur. Klop ondertussen in een kom de eierdooiers los met 40 gram suiker. Giet hier -terwijl je blijft kloppen – de warme melk bij. Roer goed door en giet weer terug in de pan. Verwarm al roerend op een laag vuur totdat de saus dik begint te worden (niet laten koken). Dompel een lepel of spatel onder in de saus en trek een streep door de saus op de lepel/spatel. Als de saus niet meer doorloopt is het goed. Zeef eventueel om klontjes en het vanillestokje te verwijderen (of vis deze eruit). Je kunt de saus zowel warm als koud serveren.