Ik bedenk vaak wat ik wil gaan maken als ik een product tegen kom in de supermarkt of winkel. Een heerlijke pannacotta bij het zien van verse vijgen of rozentruffels toen ik roze poedersuiker tegenkwam. Zo ook met deze pistache creme: dat moesten wel pistache macarons worden!
Pistache creme
Of op z’n Italiaans: crema di pistacchio. Ik kocht dit potje bij Oil & Vinegar, een heerlijke winkel waar ik altijd ontzettend veel kookinspiratie van krijg. Deze creme van pistachenoten uit Sicilië is heerlijk zoet en romig en doet het goed op een croissantje, over ijs of als vulling van deze heerlijke pistache macarons
Macarons
Op Pinterest zag ik al meerdere keren easy macaron recepten langs komen. Wat bleek? Het is eigenlijk hetzelfde recept als de macarons die ik eerder maakte, alleen wordt er geen gebruik gemaakt van Italiaans kookschuim. Geen gedoe dus met siroop maken van exact 118 graden… Ik vond het bekende ‘voetje’ van deze easy macaron iets minder mooi dan bij het originele recept, maar de smaak was er beslist niet minder om. Zeker de moeite waard om een keer te proberen dus!
Wegen
Deze macarons zijn echt niet al te moeilijk om te maken. Het enige wat je echt moet doen voor dit recept is wegen en je tijd nemen. Weeg exact alle ingredienten af. Zet klaar wat je nodig hebt. Meng alles rustig en geef de macarons de tijd om een velletje te creëren voordat ze de oven ingaan. Je mag ze ook gerust een uur laten staan.
Je bewaart de macarons in een bakje in de koelkast. Zo blijven ze minstens een week goed. Haal ze ca. een half uur voor serveren uit de koelkast.
Pistache macarons
Wat heb je nodig (ca. 16-20 macarons, afhankelijk van de grootte)
- 200 g poedersuiker
- 60 g amandelmeel
- 75 gr pistache (gepeld en ongebrand)
- 30 g fijne kristalsuiker
- 112 g eiwit (ca 3-4 eieren, weeg het!), op kamertemperatuur
- 2-3 druppels groene voedingskleurstof
Bekleed een bakplaat met bakpapier.Je kunt eventueel op de achterkant van het bakpapier mooie rondjes tekenen, ik doe het meestal uit losse hand. Lekker ambachtelijk, voor mij hoeft het allemaal niet zo strak.
Maal de pistachenoten tot meel. Haal door een zeef en houd de grove resten die achterblijven in de zeef achter voor de decoratie van de pistache macarons. Je moet 60 gram pistachemeel overhouden.
Doe de poedersuiker en het amandelmeel door een zeef in een grote mengkom. Voeg de pistachemeel toe.
Klop de eiwitten met een staande mixer gedurende 30 seconden op lage snelheid los. Voer daarna de snelheid op en klop tot de eiwitten schuimig zijn. Voeg nu beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot je een stevige en glanzend schuim hebt.
Spatel langzaam 1/3 van de opgeklopte eiwitten door het suiker/amandelmengsel. Vouw de rest van het eiwit en een paar druppels groene kleurstof door het mengsel met een spatel. Begin met 1 druppel en voeg dan eventueel meer toe, wat je zelf mooi vindt. Het beslag is klaar als het in een dik lint van je spatel afvloeit.
Doe een glad spuitmondje van ca. 5 mm in een spuitzak en schep het beslag in de spuitzak. Houd je spuitzak recht boven de bakplaat en spuit rondjes op het papier. Spuit een even aantal (32-40) rondjes op.
TIk de bakplaat een keer hard op het aanrecht om alle luchtbelletjes te verwijderen. Laat de macarons ca. 30 minuten rusten zodat deze een velletje krijgen. Wanneer je er zachtjes aan komt, mag er geen beslag meer aan je vinger blijven plakken.
Verwarm intussen de oven voor op 150° C.
Bak de macarons ongeveer 20 minuten. Verwijder het bakpapier met de macarons meteen na het bakken van de bakplaat en leg ze op een natgemaakt aanrecht. Op deze manier laten de macarons straks makkelijker los van het bakpapier.
Laat de macarons volledig afkoelen. Bestrijk de macaronhelft met pistache creme, doe een andere macaronhelft er op en bestrooi de zijkanten van de creme met grof gehakte pistachenootjes.