Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Sabine van Saudalicious.com. Sabine is half Portugees en haar blog richt zich dan ook op de Portugese keuken, maar wel met een gezonde en originele twist. Ik ben deze zomer voor het eerst in Portugal geweest en wist meteen al wat ik wilde maken: pastéis de nata! Maar dan wel een eenvoudige pastéis de nata.
Gezond
Zoals ik al zei, Sabine kookt graag gezond. Saudalicious staat dan ook voor saudável, Portugees voor gezond en delicious, Engels voor heerlijk. En hoewel de Portugezen erg van vlees, room een heel veel koolhydraten houden, weet Sabine de perfecte balans te vinden tussen optimaal genieten en goed voor jezelf zorgen. Erg knap! Zij maakt op haar blog dan ook een gezondere versie van de pastéis de nata.
Originele recept pastéis de nata
Ik koos er desondanks voor mij meer aan het originele recept te houden en te gaan voor zoet en koolhydraatrijk. Ik maakte een eenvoudige pastéis de nata versie zonder suikersiroop en liet het vanillestokje achterweg omdat vanillestokjes momenteel het equivalent zijn van goud…
Pastéis de nata worden ook wel pastel de nata of pastéis de Belém genoemd. Pastéis is het meervoud van pastel. En Belem is een wijk in Lissabon waar dit Portugese gebakje beroemd is geworden.
Tips over hoe eieren te scheiden en wat je kunt doen met overgebleven eiwit of eidooier?
Eenvoudige pastéis de nata
Wat heb je nodig (10 pasteis)
- 1 rol vers bladerdeeg
- 4 eierdooiers
- 250 ml melk
- 75 gram suiker
- 2 zakje vanillesuiker
- Kaneelstokje
- Halve citroen
- 1 eetlepel bloem
Eventueel:
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
Verwarm de oven voor op 250 graden. Rol het bladerdeeg aan de korte kant op en snijd in 10 gelijke plakje. Rol de plakjes iets uit met een deegroller en druk ze in de holtes van een ingevette muffinvorm . Prik er gaatjes in met een vork.
Klop de eidooiers met de bloem, de suiker en vanillesuiker met een garde in een kom tot een gladde massa.
Verwarm in een pannetje de melk met het kaneelstokje en de rasp van de halve citroen.
Verwijder het kaneelstokje en giet de hete melk al roerend met de garde, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen zodat het ei niet gaat stollen. Giet nu het mengsel weer terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Wanneer het kookt blijf je roeren totdat het mengsel de dikte heeft van een saus. Dit gaat heel snel. Haal van het vuur.
Giet de room in de bladerdeegbakjes en bak ze ca. 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen tot lauwwarm en bestrooi eventueel met een mengsel van poedersuiker en kaneel (is niet persé nodig). Eet het liefst lauwwarm en nog dezelfde dag.