Als ik iets al lang op mijn ‘to cook’ lijst heb staan dan zijn het wel deze frambozen marshmallows. Sinds ik de handgemaakte marshmallows van Mallows heb geproefd en het fantastische kookboek Atelier Confiserie in huis heb liggen ben ik al van plan om zelf een keer marshmallows te gaan maken. Aangemoedigd door het foodblogevent juli – met als thema: ‘een streep van de to-make lijst’ – trok ik afgelopen week de stoute schoenen aan!
Het blijft op één of andere manier toch een dingetje, suiker verhitten tot een bepaalde temperatuur, en dan ook nog iets moeten doen met stijf geklopte eiwitten. Eerder ontdekte ik al dat het met de juiste apparatuur (lees een goede suikerthermometer en mijn geliefde Kitchenaid) het allemaal best meevalt. Ik maakte laatst bijvoorbeeld Italiaans schuim voor een taart en dat ging helemaal goed. Dan moeten die marshmallows toch ook lukken? Ik koos voor mijn favoriete fruit: de framboos.
Frambozen marshmallows
Wat heb je nodig:
- 9 blaadjes gelatine (Oetker, zakje van 12 stuks)
- 20 gram water
- 240 gram suiker
- 50 gram honing
- 3 eiwitten (of beter gezegd 100 gram eiwit)
- 100 gram frambozen
- 50 gram aardappelzetmeel
- 50 gram poedersuiker
Week de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water voor ongeveer 5 minuten.
Pureer de frambozen. Weeg in een pan het water, de suiker en de honing af en roer hier de frambozenpuree doorheen. Zet op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Niet meer roeren! Zet een suikerthermometer in de pan en verwarm tot 114 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de poedersuiker met de aardappelzetmeel en strooi een deel van dit mengsel op de bakplaat.
Klop intussen in een metalen kom de eiwitten stijf. Dit gaat het allermakkelijkst in een staande mixer (zoals b.v. een Kitchenaid). Vraag anders iemand even te helpen wanneer je de suiker-frambozenpuree gaat toevoegen.
Knijp de gelatineblaadjes uit. Terwijl de mixer draait voeg je voorzichtig de suiker-frambozenpuree en de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Blijf kloppen (ca. 5-10 minuten) tot de marshmallow een temperatuur heeft van ongeveer 40 graden.
Strijk de puree uit op de bakplaat en laat in 3 uur opstijven op kamertemperatuur. Snijd in blokjes en bestrooi ze aan alle kanten royaal met de poedersuiker-aardappelzetmeel. Laat nog zo’n 8 uur staan (je kunt ze nu wel al eten, maar ze hebben nogal wat tijd nodig om echt goed te drogen). Bestrooi eventueel nogmaals met poedersuiker-aardappelzetmeel. Bewaar in een luchtdichte doos.
Dat zou ik nooit bedenken om te maken, marshmallows haha. Maar wel leuk! Ik wil dit proberen. 🙂
En ik wil jouw reuze mergpijpen wel proberen 🙂
Wat ontzettend leuk! Marshmallows maken lijkt mij super leuk. Ze zien er ook echt heerlijk uit op de foto, hmmm
Het is ook zeker voor herhaling vatbaar, volgende keer met rozenwater en rozenblaadjes!
Ik hou van jou blog en ik ga het echt proberen een vast onderdeel te maken van mijn week om even je site te checken. Hij wordt steeds mooier! En dat raten is ook zo leuk!
Dit recept is een beetje uit mijn comfort zone omdat ik zeker geen keukenprinses ben, maar wat gaaf als je de spullen en het geduld hebt om dit te maken. Ziet er zo fantastisch uit!
Goed bezig met je blog! X
Wat een super lieve reactie Amina, ik bloos er van! Dit recept was voor mij ook wel een stapje buiten de comfortzone maar daardoor ook wel heel leuk om te doen
Jouwwwww met een w natuurlijk 😉
Superleuk recept dat echt helemaal in het thema past, tof! Lijkt me heerlijk, typisch iets wat je zelf niet zo snel zou maken.
Ik moest ook echt wel ff een drempeltje over. Maar het is idd heerlijk
o, wat gaaf dat je het nu zelf gemaakt hebt. Ik heb ze wel eens gemaakt op een cursus maar nog nooit ’thuis’. Framboos lijkt me heerlijk! Mooi gelukt 😀
Dank je wel. Was ook best wel heel blij dat het zo goed gelukt was!
En mijn to do list wordt langer en langer en langer … deze gaat er ook op!