I scream, you scream, we all scream for icecream! In de zomer lust ik er wel een paar. Softijs, roomijs, cornetto’s maar het allerliefste: sorbetijs. En de zomer is daar ook het ideale seizoen voor, omdat het fruit dan optimaal van smaak en betaalbaar is. Mijn favoriet? Frambozen sorbetijs!
Zacht sorbetijs
Het geheim van dit boterzachte sorbetijs? Een blaadje gelatine in de suikersiroop! Heb ik uit het tijdschrift Delicious, echt een supertip waarmee je grote kristallen in je ijs voorkomt. Wist je trouwens dat de geschiedenis van ijs helemaal teruggaat naar de tijd van de Romeinen?
IJsmachine voor het maken van frambozen sorbetijs
Voor dit sorbetijs heb je wel een ijsmachine nodig. Ik heb zelf een losse ijskom voor mijn KitchenAid. Reuze handig, zo heb ik geen extra apparaat nodig (ik heb er namelijk nogal veel…..).
Je kunt, wanneer frambozen niet in het seizoen zijn, ook diepvries frambozen gebruiken. Deze zijn het jaar rond te verkrijgen en vaak goedkoper dan verse. Je moet ze dan wel helemaal laten ontdooien voordat je begint met sorbetijs maken.
Frambozen sorbetijs
Frambozen sorbetijs
Wat heb je nodig:
- Afsluitbare bak
Ingrediënten
- 500 gram frambozen
- 200 ml water
- 175 gram suiker
- 1 snufje zout
- 1 blaadje gelatine
Aan de slag!
- Pureer de frambozen fijn met de staafmixer. Week ondertussen het blaadje gelatine 10 minuten in een kommetje koud water.
- Breng het water met de suiker en een snufje zout tegen de kook aan tot alle suiker is opgelost. Los hierin - van het vuur af - het blaadje gelatine op.
- Laat helemaal afkoelen en roer door de frambozenpuree. Je kunt de puree als je dat wilt nog zeven om de pitjes eruit te halen. Ik laat dat meestal achterwege.
- Laat helemaal koud worden in de koelkast.
- Draai de puree in de ijsmachine in ca. 20 minuten (afhankelijk van jouw machine) tot frambozen sorbetijs.
- Doe in een afsluitbare bak en leg nog ca. 3 uur in de vriezer.