Afgelopen kerst probeerde ik voor het eerst glas-in-lood koekjes te bakken. Een ogenschijnlijk ingewikkelde techniek die uiteindelijk reuze mee bleek te vallen. Ik durf zelfs te zeggen dat het een redelijk kan-niet-mislukken recept is, wat er ook nog eens fantastisch uit ziet. Het leek me leuk om dit keer aan de slag te gaan met glas in lood hartenkoekjes, om cadeau te doen voor moederdag.
Glas in lood hartenkoekjes
Wat heb je nodig:
- 55 gram poedersuiker
- 175 gram bloem
- 115 gram boter
- 1 eetlepel melk
- 1 tl vanillesuiker
- Snufje zout
- Harde rode zuurtjes
Extra: hartvormige koekstekers in diverse maten
Doe alle ingrediënten (behalve de zuurtjes) in een kom en kneed er een soepel deeg van. Laat het deeg gewikkeld in folie een uurtje rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte
Steek er hartjes uit en steek uit die hartjes weer een kleiner hartje. De uitgestoken kleine hartjes kun je weer uitrollen of meebakken als ‘gewone’ koekjes. Ik heb met twee formaten hartjes geëxperimenteerd, maar vond het kleinste hartje het mooiste. Ik kocht een setje van 3 harten uitstekers bij Xenos.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
Sla de zuurtjes fijn. Dit doe je door de zuurtjes in een stevige plastic zak te doen en er met bijvoorbeeld een hamer of deegroller op te slaan. Ik gebruikte een vijzel. Vul de uitsparing van het kleine hartje met de fijngeslagen zuurtjes. Niet teveel, het vloeit vanzelf uit.
Bak de koekjes in ongeveer 9 minuten in de oven totdat het zuurtje gesmolten en het koekje lichtgekleurd is. Laat de koekjes afkoelen op de plaat.
Leuk! De klein hartjes vind ik ook het mooist qua verhoudingen. Erg lief kadootje voor moederdag 🙂
Alleen jammer dat ze het nu al gezien heeft 🙂 En jij, maak jij de whoopies?
Haha zat er aan te denken maar het is een dagje wellness geworden én ik heb gekookt voor di mama, vond ze ook erg leuk 🙂 Wat vond je moeder van de koekjes?
Ohhhh wat een prachtige koekjes! Ernaar kijken is al fijn, laat staan opeten! Wat grappig, ik dacht dat het rode een soort ingewikkelde gelei zou zijn die je moest maken, maar t zijn verhitte zuurtjes! Loveit! xxx
Dank je! Had ze ook voor kerst gemaakt, maar dan in stervorm. Die rode vulling is heerlijk dun en knapperig!