Ik ben helemaal geen zoetekauw, al maak ik voor één ding graag een uitzondering: honeycomb. En helemaal als ik daar honeycomb crunchie snoep van maak. Ik blijf eten!
Honeycomb
Honeycomb maken doe je met slechts een paar ingrediënten die je wellicht al in huis hebt. Honeycomb (honingraat) dankt zijn naam niet aan de honing die erin zit, maar aan de structuur van het snoepgoed, dat wel wat weg heeft van…inderdaad een honingraat!
Honeycomb Crunchie
De crunchie is een candybar die erg populair is in Engelssprekende landen als de UK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland wordt het echter niet verkocht. De reep bestaat uit honeycomb in een chocoladejasje.
Honing
Ik maakte al eerder honeycomb voor mijn blog, en gebruikte daarvoor lavendel honing. Erg lekker, maar op de term lavendel honeycomb wordt nou eenmaal niet veel gezocht. Dus met deze crunchie versie gaat het recept in de herhaling!
Honeycomb crunchie snoep
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 40 gram boter
- 80 gram suiker
- 40 gram honing
- 1 theelepel baking soda
- 50 gram pure of melkchocolade
- (eventueel) zeezout
Extra nodig: bakpapier en een bakvorm van ca 15 x 15 cm
Bekleed de bakvorm met een stuk bakpapier (dit gaat het makkelijkst wanneer je het bakpapier eerst helemaal verfrommelt en dan weer uitvouwt). Doe de boter, suiker en honing in een (steel)pan met dikke bodem en laat op een laag tot middelhoog vuur smelten. Niet roeren!
Zet vervolgens het vuur wat hoger (middelhoog tot hoog) zodat het flink gaat borrelen. Blijf erbij, het kantelpunt tussen gekarameliseerde en verbrande suiker is klein! Roer niet, je kunt de pan wel een beetje ronddraaien om de karamel gelijkmatig te laten kleuren.
Als het mengsel een mooie goudbruine kleur heeft haal je de pan van het vuur en voeg je de baking soda toe. Roer dit snel door met een garde (het begint flink te bruisen!) en giet het mengsel in de bakvorm. Laat volledig afkoelen en breek in stukken.
Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Doop de helft van de brokken honeycomb in de chocolade en bestrooi eventueel met wat zeezout.
Tips:
- Bewaar luchtdicht. Als er vocht bijkomt wordt de honeycomb taai in plaats van knappperig
- Liever niet op gevoel werken? Gebruik dan een suikerthermometer en verhit de suiker en honing tot 160 graden.
- Je kunt de honing eventueel vervangen door golden syrup of glucosestroop
- Ook zonder chocolade is de honeycomb super lekker!
- Baking soda verliest, wanneer de verpakking eenmaal geopend is, snel zijn werking. Ik gebruik daarom liever losse zakjes baking soda.