Het is één van mijn favoriete taarten: key lime pie, ofwel lemon meringue taart. Die combi van de friszure citroen met het zoete knapperige schuim is gewoon geniaal. Toen ik laatst een half blikje gecondenseerde melk over had (ik gebruikte de helft voor heerlijke en supereenvoudige kokosmakronen) dacht ik na over een nieuwe fudge-smaak. Lemon meringue fudge it is!
Fudge maken
Zelf fudge maken is dus kinderlijk eenvoudig. Tenminste, als je het op deze manier doet. Zoals je al op de foto ziet had ik rond Kerst ook net een aantal potjes lemoncurd gemaakt en toen mijn oog daar op viel in de koelkast wist ik het gelijk: dit wordt een topper! De structuur van deze fudge is iets zachter dan normaal. Dat komt vooral door de extra toevoeging van de lemoncurd. Wil je iets steviger fudge? Voeg dan 50 gram extra witte chocolade toe.
Meringue
Voor dit recept kun je de lemoncurd zelf maken (helemaal niet moeilijk!) of een potje kopen in de supermarkt (je vindt het vaak bij de jam). Hetzelfde geldt voor de meringue. Ik gebruikte hele leuke meringue staafjes die ik ooit in een enorme bak kocht bij de horecagroothandel (HANOS). Maar je kunt ook gewone meringue schuimpjes kopen en die grof verkruimelen.
Lemon meringue fudge
Wat heb je nodig (ca. 16 blokjes)
- 200 ml. gecondenseerde melk (half blikje)
- 200 gram witte chocolade in blokjes
- 4 eetlepels lemoncurd
- (eventueel) citroensap
- (eventueel) gele voedingskleurstof
- 50 gram meringue
Bekleed een kleine vierkante vorm (ca. 15 x 15) met bakpapier. Is je vorm groter? Ik maak meestal een ‘muurtje’ in de vorm met een prop aluminiumfolie of wat servetjes. Het mengsel van de fudge is vrij stevig dus dat loopt niet uit.
Verwarm de gecondenseerde melk al roerende in een pannetje. Wanneer het tegen de kook aan is voeg je er stukje per stukje de blokjes witte chocolade aan toe. Roer totdat alle chocolade is opgelost. Voeg dan lepel voor lepel de lemoncurd toe. Ik deed er ook een paar druppels gele voedingskleurstof bij, maar echt nodig is dat niet.
Proef nu even of je de citroensmaak voldoende vindt. Ik heb nog een theelepel citroensap toegevoegd. Roer er nu vlot de meringuebrokjes doorheen en giet het mengsel in de vorm.
Laat ca. 4 uur afkoelen in de koelkast. Snijd de randjes van de lemon meringue fudge netjes recht (de afsnijdsels snoep je lekker op!) en snijd in mooie vierkante blokjes. Bij voorkeur bewaren in de koelkast, daar blijven ze zeker twee weken goed.
Ziet er zo lekker fris en zomers uit! Echt zin in! 🙂
Wat lekker!! Ik heb het recept gepind, deze ga ik zeker eens maken!
Leuk, ben benieuwd wat je er van vindt!
Ik heb de fudge vandaag gemaakt, echt heerlijk van smaak! 👌🏻
Het blijft alleen wel heel zacht en plakkerig… zelfs na 8 uur koelkast. Enig idee hoe ik dat voorkomen?
Hoi Tamara. Lekker is die he! Misschien heb je in verhouding iets teveel vloestof toegevoegd (lemoncurd, citroensap, kleurstof). Ik zou dan de volgende keer de hoeveelheid witte chocolade verhogen, die maken het geheel stevig.