Ik at deze prachtige mini taartjes – ook wel tartelettes genoemd – voor het eerst bij Petit Gateau in Amsterdam. En was meteen verkocht. Want het ideale formaat en de basis voor vele variaties. Sinds ik zelf de geschikte taartringen heb ga ik dan ook helemaal los. Mijn eerste variant was hier thuis een instant hit: lemon meringue tartelettes! Het zijn de lekkerste taartje die ik ken!
Taartringen
Ik kreeg zes taartringen van 7 cm doorsnede cadeau voor mijn blogverjaardag van Mariette van Overetengesproken. Hoe lief is dat?! Ik had deze al lang op mijn lijstje staan en zij had dat goed onthouden! Deze taartringen zijn echt onmisbaar voor het bakken van mooie strakke taartbodems. Een goede investering dus! Je koopt de taartringen online bij Baktotaal
Variatie
De bodems kun je al 1 a 2 dagen van tevoren bakken. Handig als je er meer nodig hebt dan zes. De vulling maak je dan op de dag van het serveren. En die vulling, daar kun je dus zo fantastisch mee variëren. Nu zijn deze lemon meringue tartelletes wat mij betreft wel een van de meest geniale smaakcombi’s. Het zure van de lemoncurd met het zoete van het Italiaans schuim: perfectie! Maar er komen binnenkort nog andere variaties online. Zoals chocolade ganache met karamel of mojito crème!
Lemoncurd
Je kunt het jezelf makkelijk maken en voor de lemon meringue tartelettes kant-en-klare lemoncurd gebruiken. Die van Bonne Maman bijvoorbeeld is echt heel lekker. Of je maakt de lemoncurd zelf. Het Italiaans schuim lijkt wellicht wat ingewikkeld maar doe het gewoon, het valt in de praktijk reuze mee. Je hebt wel een suikerthermometer nodig maar als je graag bakt is dat sowieso een goede investering.
Lemon meringue tartelettes
Wat heb je nodig (ca. 12 stuks)
Voor de taartbodem:
- 240 gram bloem
- 36 gram amandelmeel
- 96 gram poedersuiker
- snufje zout
- 144 gram boter
- 36 gram losgeklopt ei (ca 1 ei)
Voor de lemoncurd:
1 portie lemoncurd (zelfgemaakt of gekocht)
Voor het Italiaans schuim:
- 125 gram suiker
- 2 eiwitten
- 30 gram water
Materiaal:
Ik heb de gelinkte suikerthermometer en brander zelf ook, erg tevreden mee!
Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de bloem, amandelmeel, poedersuiker, zout en boter in een kom en meng met koele handen tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ca 5 mm dikte. Neem een uitsteker die ca. 1 centimeter groter is dan je taartring. Steek een rondje deeg uit en bekleed de ring hiermee. Snij eventuele overtollige randjes deeg weg en plaats de ring met deeg op de bakplaat. Prik gaatjes in de bodem.
Bak de tartelettes in 12-15 minuten gaar en bruin. Verwijder de bakringen en laat volledig afkoelen.
Vul de taartbodems met de lemoncurd. Zet in de koelkast.
Doe het water en de suiker in een pannetje en breng aan de kook. Niet roeren! Gebruik een suikerthermometer en verwarm het suikerwater tot een siroop van 118 graden.
Klop ondertussen in een staande mixer 2 eiwitten tot een luchtig schuim. Voeg hieraan voorzichtig – terwijl je blijft kloppen – de suikersiroop aan toe. Laat al kloppend afkoelen (zo’n 8-10 minuten).
Doe het Italiaans schuim in een spuitzak en decoreer de tartelettes met kleine toefjes schuim. Brand – desgewenst – lichtjes af met een creme brulee brander of zet kort onder een hete grill.