Ik ben dol op kleine taartjes! Ik was dan ook blij dat ik ook het derde deel van de serie van Petit Gateau mocht ontvangen. In ‘Nog meer kleine taartjes’ vind je – zoals de naam al verraadt – nog veel meer recepten voor de lekkerste kleine taartjes. Uit dit heerlijke boek bakte ik de mini Linzer torte.
Nog meer kleine taartjes
Petit Gateau is dé enige echte Franse patisserie in Amsterdam. Nog meer kleine taartjes is alweer het derde boek van de hand van Meike Schaling en Patrice Andrieu. Uit deel 2, kleine hartige taartjes, maakte ik eerder al de gougères. In dit boek gaan ze nog een stapje verder en leer je diverse nieuwe bodems maken en originele toppings met mousses van chocolade of fruit.
Linzer torte
Ik koos voor de mini Linzer torte, met een overheerlijke bodem met hazelnootpoeder. Er gaat ook amandelmeel in maar omdat ik dat vergeten was te kopen, heb ik alleen hazelnoten gebruikt. Ik moest me echt inhouden om niet al het deeg op te eten, zo lekker! Voor het hazelnootpoeder vermaalde ik blanke hazelnoten in de keukenmachine.
Oudste taart ter wereld
In mijn reeks ‘geschiedenis van beroemde gerechten en producten’ schreef ik al eerder over de linzer torte, dat het oudst beschreven taartrecept ter wereld is! Maak ook eens linzer augen, jamkoekjes die vaak met kerst worden gegeten.
Mini Linzer torte
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 80 gram bloem
- Mespuntje kaneelpoeder
- 65 gram hazelnootpoeder (of 32 gram hazelnootpoeder en 32 gram amandelmeel)
- Scheutje vanille-essence
- 48 gram poedersuiker
- Geraspte schil van een ½ citroen
- Eidooier
- 70 gram boter in blokjes (kamertemperatuur)
- Portie frambozenjam (zelfgemaakt of uit een potje, die van Bonne Maman is heel lekker!)
Extra nodig: zes bakringen van 6 cm doorsnede, uitsteker van ca. 8-9 cm., bakpapier, plastic folie
Zeef de bloem met de kaneel. Voeg het hazelnootpoeder toe. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de vanille-essence, poedersuiker, citroenrasp, blokjes boter en eidooier.
Kneed tot een samenhangend geheel, wikkel in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem. Rol uit tot ca. 3 mm dik. Steek hier rondjes uit met de uitsteker. Druk de deegrondjes voorzichtig in de taartring en druk de wanden goed aan. Snijd het overtollige deeg langs de rand weg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Vul de taartjes voor de helft met frambozenjam. Rol de rest van het deeg uit en snijd hier dunne reepjes van. Leg ze kruislings op de taartjes. Bak de taartjes in 25 minuten gaar in de oven. Laat iets afkoelen, verwijder de bakringen en laat verder afkoelen op een taartrooster.