Zelf noga maken is een beetje als toveren of scheikunde. Met een heleboel suiker, slechts één eiwit en smaakmakers naar wens maak je zelf dit heerlijke snoepgoed. En een suikerthermometer, die is eigenlijk ook wel onmisbaar. Maar dan heb je wel je eigen noga met pistachenoten en cranberries gemaakt!
Suikerthermometer
Een suikerthermometer is sowieso handig om te hebben. Bijvoorbeeld voor het maken van Italiaans schuim, dé topping van mijn favoriete lemon meringue tartelletes.
Pistache en cranberries
Ik heb wat met pistachenoten. Ik verwerk ze in de pesto, macarons of kulfi. Het zijn dan ook hele lekkere maar ook hele decoratieve nootjes. Die prachtige groene kleur doet het altijd goed. Wat dacht je van deze rozenparfait met pistache of limoncello mousse met pistache?
Ouwel
Ik kon helaas nergens aan ouwel komen. Je weet wel, van dat eetbare papier. Iemand nog een goede tip? Daarmee werk je de noga heel wat strakker af. Maar het kan dus ook zonder. Het gaat tenslotte om de smaak! Het recept komt overigens uit het boek Atelier Confiserie. Een geweldig boek, waaruit ik al eerder marshmallows maakte!
Noga met pistachenoten en cranberries
Wat heb je nodig:
- 350 gram kristalsuiker
- 50 ml water
- 100 gram honing
- 1 eiwit
- 100 gram pistachenoten (ongezouten, gepeld)
- 100 gram cranberries
- Olie om in te vetten
- (eventueel) vellen ouwel
Vet de vorm in met olie en bekleed met bakpapier. Leg ouwelvellen op de bodem van de vorm.
Verwarm in een pan de suiker, honing en het water op een matig vuur. Roer totdat de suiker is opgelost. Stop dan met roeren, doe de suikerthermometer in de pan en laat doorkoken tot een temperatuur van 143 graden. Wil je harde noga, verwarm dan tot 150 graden.
Klop intussen het eiwit in een staande mixer tot witte pieken. Als de suiker op temperatuur is giet je dit in een dun straaltje bij het eiwit, terwijl de mixer op halfhoge snelheid blijft draaien. Het verandert nu in noga: roomwit en dik! Schep snel de pistachenoten en de cranberries door de noga en schenk het mengsel in de schaal. Strijk glad en bekleed met de ouwel. Druk lichtjes aan.
Laat de noga een hele nacht tot kamertemperatuur afkoelen en ‘rijpen’. Snijd dan in vierkantjes en bewaar in een luchtdichte trommel.
Hoi Anne Marie,
Leuk je recepten te volgen. Heb gisteren de nougat gemaakt. Deze is echter wel erg hard en meer een snoepje dan de chewy nougat. Heb precies de temperatuur opgevolgd van 150 graden. Als ik het met andere recepten vergelijk dat is de honing en glucosestroop laag / niet aanwezig. Zou dit de harde structuur kunnen veroorzaken?
Groet,
Menno
Hoi Menno. Zoals ik ook in het recept schrijf is 143 graden de temperatuur voor zachte en 150 juist voor harde noga. Het lijkt misschien een klein verschil die 7 graden, maar dat is het niet!