Er zijn verschillende varianten van deze Perzische liefdestaart, en ook verschillende verhalen over de herkomst ervan. Het is in ieder geval de moeite van het maken waard!
Perzië
Uit het oude Perzië – het huidige Iran – komen ook de verhalen van 1001 nacht. Een van die verhalen vertelt over een vrouw, die verliefd wordt op een prins. Ze weet hem te verleiden door deze taart voor hem te bakken.
Aromatische smaken
Het is dan ook een verleidelijke taart, met de aromatische smaken van kardemom, rozenwater en pistache. Gedecoreerd met verse vijgen en rozenblaadjes is het inderdaad een taart om verliefd op te worden! De gedroogde rozenblaadjes kocht ik bij Amazing Oriental. Je kunt ze ook kopen bij Dille & Kamille. Je kunt met rozenwater en -blaadjes bijvoorbeeld ook deze lekkere rozen meringues maken!
Perzische liefdestaart
Perzische liefdestaart
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 170 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 170 gram roomboter op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 45 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 kardemompeulen
- 0,5 theelepel kaneelpoeder
- 4 druppels rozenwater
- 250 gram mascarpone
- 25 gram poedersuiker
- gedroogde rozenblaadjes
- pistachenoten gepeld en ongezouten
- 2 stuks verse vijgen
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de suiker en de boter luchtig, en klop er vervolgens 1 voor 1 de eieren door. Roer er het meel, de amandelmeel en bakpoeder door. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en voeg deze samen met 2 druppels rozenwater en de kaneel toe aan het beslag.
- Doe het beslag in een met bakpapier beklede vorm. Bak ca. 25 minuten in de oven totdat de taart gaar is. Controleer dit door een sateprikker in het midden van de taart te prikken. Komt deze er schoon uit? Dan is de taart gaar. Bak anders nog vijf minuten langer.
- Verwijder na vijf minuten uit de vorm en laat volledig afkoelen.
- Klop de mascapone los met de poedersuiker en twee druppels rozenwater. Bestrijk hiermee de taart.
- Decoreer met rozenblaadjes, fijngehakte pistachenootjes en in partjes gesneden vijgen.