Mijn mannen willen eigenlijk altijd wel wat lekkers bij de koffie. Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw. Iedere week een taart bakken gaat zelfs mij te ver, maar van een lekkere cake worden ze ook heel blij. En zeg nou zelf, zo’n plaatcake met rood fruit is toch net een taartje?
Plaatcake versus plaattaart
Een plaatcake is feitelijk een lage, platte cake met een topping van (vers) fruit. Voor een plaattaart wordt bladerdeeg gebruikt en vaak ook nog een extra topping als custard of creme fraiche. Zoals deze heerlijke aardbeien plaattaart. En een plaattaart is er ook in hartige uitvoering, er staan er diversen van op mijn blog. Met tuinbonen en ricotta bijvoorbeeld. Voor deze plaatcake gebruik je rood fruit naar keuze. Ik koos voor een combinatie van frambozen en blauwe bessen.
Bakvorm voor de plaatcake met rood fruit
Zorg ervoor dat de bakvorm die je voor de plaatcake gebruikt niet te groot is. De cake wordt anders wel heel erg plat. Ideaal is een formaat van ca. 20 x 20 cm.
Plaatcake met rood fruit
Plaatcake met mango en kokos
Wat heb je nodig:
- Bakvorm
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram bloem
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 4 eetlepels yoghurt
- 200 gram rood fruit naar keuze
- 1 citroen alleen de rasp
- 1 eetlepel amandelschaafsel
- boter of bakspray om in te vetten
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in met boter of bakspray.
- Meng de roomboter in de keukenmachine met de suiker en vanillesuiker tot een licht en luchtig geheel. Klop er vervolgens de eieren, yoghurt en rasp van de citroen door.
- Zeef de bloem en spatel rustig door het beslag. Niet te veel meer roeren, het moet net voldoende gemengd zijn.
- Doe het beslag in de vorm en strijk glad met de spatel. Verdeel er het rood fruit over en druk ze een beetje in het beslag.
- Strooi er de amandelschaafsel over.
- Bak de plaatcake in de oven in ca. 30-35 minuten gaar. Steek er een satéprikker in om te checken of er geen beslagresten meer aan zitten.
- Laat de cake volledig afkoelen. Snijd in blokjes en serveer!