In de Verse Oogst box winter editie vond ik tot mijn grote vreugde rabarber. Je zal het misschien niet geloven, maar ik had dus nog nooit zelf rabarber klaargemaakt. Die rare paarse stengels, wat je daar nou mee? In de box zat ook een recept voor rabarber crumble. Dat zag er zo lekker uit, dus dat stond diezelfde avond dan ook op tafel! Nooit geweten dat rabarber zo makkelijk en snel klaar te maken is.
Geforceerde rabarber
De rabarber in de Verse Oogst box komt van Ben en Coby de Rond. Zij telen zogenaamde geforceerde rabarber. Deze wordt in de winter geteeld, groeit in het donker en is veel minder zuur dan de variant die in de zomer verkrijgbaar is.
Rabarber crumble: fris en zoet tegelijk
De combi van rabarber en zoete crumble is een hele fijne. De zoete crumble haalt de zuurfrisse smaak van de rabarber heerlijk op. De gemberpoeder geeft de rabarber extra pit. Eet het als toetje, lauwwarm uit de oven, met bijvoorbeeld een bolletje ijs. Je weet niet wat je proeft zo lekker!
Rabarber crumble
Wat heb je nodig (4-6 personen)
- 750 gram rabarber
- 175 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- Poedersuiker (om te bestrooien)
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 150 gram bloem
- Rasp van een halve citroen
- 75 gram koude roomboter in blokjes
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in.
Snijd (eventueel) de lelijke uiteinden van de rabarber en snijd de stelen in stukken van ca. 3 centimeter. Meng de rabarber met 100 gram suiker, de vanillesuiker en de gemberpoeder. Leg het rabarbermengsel in de ingevette ovenschaal.
Meng de bloem met 75 gram suiker, citroenrasp en klontjes boter met koele handen tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over de rabarber. Bak de rabarber crumble in circa 35 minuten in het midden van de oven goudbruin.
Laat 10 minuten afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer zo of met een bolletje ijs.
Oh, lekker, ik ben dol op rabarber! Ik wist niet dat je rabarber ook in de winter kon krijgen; fijn om te weten! Zelf maak ik altijd het liefste compote of crumble. Yum!
Ik was ook verrast door de smaak, echt lekker!