Minstens 1x per week bak ik koekjes. Niet omdat ik ze zelf zo graag eet, maar mijn twee lieve koekiemonsters (lees man en zoon) zijn verzot op homemade koekjes. Ter variatie maakte ik deze roomboterkoekjes met glazuur en pistache
Glazuur
Glazuur maak je eenvoudig zelf met poedersuiker en een beetje water (en desgewenst kleurstof). Ik had nog een potje kant-en-klare vanille glazuur liggen van Simply Create dus gebruikte ik die. Even opwarmen in de magnetron en klaar. Wel zo makkelijk!
Pistache
Ik ben dol op pistachenoten. Niet echt goedkoop, maar met veel smaak en een prachtige groene kleur. Ik ‘kneus’ de ongepelde en ongezouten pistachenoten met een vijzel, zodat de groene kleur echt goed naar voren komt. Ook fan van pistache? Probeer dan ook eens deze pistache macarons!
Roomboterkoekjes met glazuur en pistache
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 225 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram witte basterdsuiker
- zakje vanillesuiker (8 gram)
- 1 eidooier
- 300 gram bloem
- snufje zout
- witte glazuur (kant- en-klaar of zelfgemaakt)
- klein handje pistachenoten (ongepeld en ongezouten), grofgehakt
Meng de boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig deeg. Wikkel in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te rusten.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer ½ cm dikte. Neem een uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnede en steek de koekjes uit (ik gebruik meestal een glas). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in 14-16 minuten op 190 graden gaar en goudbruin.
Verwarm de glazuur of maak deze zelf van 100 gram poedersuiker en 1 eetlepel water. Je kunt eventueel ook een paar druppels kleurstof toevoegen. Doop de koekjes voor de helft in de glazuur. Bestrooi met grofgehakte pistachenootjes
Bewaar het recept voor roomboterkoekjes met glazuur en pistache op Pinterest: